Марек Јанкуловски е роден на 9 мај 1977 година во Острава, Република Чешка. Неговиот татко, Пандо Јанкуловски, емигрирал од Македонија во 70-те години во тогашна Чехословачка. Неговата мајка е од Чехиња. Јанкуловски денес е член на првиот тим на европскиот шампион Милан, каде настапува од 2005 година. Претходно настапувапе во Удинезе (2002 – 2005), Наполи (2000 – 2002), Банок Острава (1994 – 2000). За националната фудбалска репрезентација на Чешка има 52 настапи, и има постигнато 8 голови.