Д-р n. Мед. Зоран Стојчев (р. 1962/02/11 ) дипломирал на Факултетот за медицина на Универзитетот во Братислава во 1988 година.

По школување започнал  да работи на Одделот за општа хирургија во Слупск . Последователно добил степен на специјализација по општа хирургија – во 1991 година првата фаза и во 1995 година ја добил титулата специјалист по општа хирургија. Во истата година , тој исто така ја освои титулата на специјалист за рак на мозокот . Во 2000 година ја одбранил својата докторска дисертација на Померанец  Медицинскиот универзитет. Од 1997 година, тој бил на чело на Одделението за хируршка онкологија како дел од посебна Општа хирургија. Од 2002 година е член на Управниот одбор на полското здружение за Хируршка онкологија. Во 2002 година тој го организираше VIII Конгрес PTCHO во Ustka и од тогаш претседава со организација на годишните “Денови на Ustka рак” .