Стефан Јаноски, познатиот американец со македонско потекло
Стефан Јаноски е Американец со македонско потекло, роден на 19 јули 1979 год во Сакраменто ,Калифорнија. Тој е градежен инжинер по професија.
Стефан започнал да вози скејтборд во 1992 и стекнал статус на професионалец во 2003 год. Во САД е екстра популарен по неговите таленти.
Јановски е третата личност на NIKE SB кој ја има таа чест да има сопствен модел на патики наменети за скејтборд.
Неговиот модел дебитираше во 2009 година и продолжува да биде еден од најпопуларните модели на NIKE SB линија до денес. Моделот на скејт-патики (Zoom Стефан Јаноски collaboration Islander) е најпродаваниот за 2012-та година.