Македонецот Туран Реџепи, 14 години живее и работи во Чешка , во туристичкото гратче Требоњ. Реџепи го прави најдобриот сладолед во местото кое е туристичка дестинација за многу посетители, посетувајки ги замокот и бањите кои се наоѓаат во  туристичкиот град Требоњ , во јужниот дел на Република Чешка.