#Соопштенија

Здружението МакитТурк -Скудриње на Агенцијата за иселеништво и додели благодарница за учество на настанот за 4-ти дена на Скудриње. Агенцијата за иселеништво и во иднина ќе продолжи да ги поддржува иселеничките организации и поединци кои се залагаат за промоција на македонската култура, јазик, традиција и историја во земјите на нивното живеење. Оваа благодарност претставува мост за идна и сегашна соработка помеѓу Агенцијата и здружението МакитТурк.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Здружението МакитТурк -Скудриње на Агенцијата за иселеништво и додели благодарница за учество на настанот за 4-ти дена на Скудриње. Агенцијата за иселеништво и во иднина ќе продолжи да ги поддржува иселеничките организации и поединци кои се залагаат за промоција на македонската култура, јазик, традиција и историја во земјите на нивното живеење. Оваа благодарност претставува мост за идна и сегашна соработка помеѓу Агенцијата и здружението МакитТурк.
#Соопштенија

Во просториите на Агенцијата за иселеништво, директорот Никола Шалваринов имаше работна средба со градоначалникот на Шибеник Жељко Буриќ и соработниците Мирјана Журиќ и Дино Караџоле. На средбата присутните се запознаа со работата и надлежностите на Агенцијата за иселеништво, како и со сите реализирани активности и проекти кои се во склоп на делокругот на функционирање на Агенцијата. Присутните се заблагодарија за приемот и посочија дека и во иднина двете држави ќе соработуваат за цели и интерес на граѓаните на двете држави. Воедно на состанокот се разгледаа голем број на идеи од кои во иднина ќе произлезе соработка.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Во просториите на Агенцијата за иселеништво, директорот Никола Шалваринов имаше работна средба со градоначалникот на Шибеник Жељко Буриќ и соработниците Мирјана Журиќ и Дино Караџоле. На средбата присутните се запознаа со работата и надлежностите на Агенцијата за иселеништво, како и со сите реализирани активности и проекти кои се во склоп на делокругот на функционирање на Агенцијата. Присутните се заблагодарија за приемот и посочија дека и во иднина двете држави ќе соработуваат за цели и интерес на граѓаните на двете држави. Воедно на состанокот се разгледаа голем број на идеи од кои во иднина ќе произлезе соработка.
#Соопштенија

Во организација на Агенцијата за иселеништво од 01 - 03 ноември 2019 година реализација на Регионална конференција.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Во организација на Агенцијата за иселеништво од 01 - 03 ноември 2019 година реализација на Регионална конференција.

Регионална конференција за вмрежување
- помеѓу иселенички организации
- иселенички организации со институции од Република Северна Македонија
- иселенички организации со малцинските групи во Република Северна Македонија

Учесници поединци и претставници на иселенички организации од: Романија,Турција, Србија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Словенија.

Малцински заедници во Република Северна Македонија од: Република Хрватска, Република Србија, Република Словенија, Република Црна Гора, Република Босна и Херцеговина и Република Турција
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Во организација на Агенцијата за иселеништво од 01 - 03 ноември 2019 година реализација на Регионална конференција.

Регионална конференција за вмрежување
- помеѓу иселенички организации
- иселенички организации со институции од Република Северна Македонија
- иселенички организации со малцинските групи во Република Северна Македонија

Учесници поединци и претставници на иселенички организации од: Романија,Турција, Србија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Словенија.

Малцински заедници во Република Северна Македонија од: Република Хрватска, Република Србија, Република Словенија, Република Црна Гора, Република Босна и Херцеговина и Република Турција
#Соопштенија

Убав ден беше неделата за МК Македонија Штутгарт со издвоена победа 2:0 за фудбалскиот клуб.
Благодарност на бројната публика што цело време ги бодреше до победата.
Воедно на фудбалерите им беа поделени дресовите кои Агенцијата за иселеништво ги подари на клубот во знак на поддршка.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Убав ден беше неделата за МК Македонија Штутгарт со издвоена победа 2:0 за фудбалскиот клуб.
Благодарност на бројната публика што цело време ги бодреше до победата.
Воедно на фудбалерите им беа поделени дресовите кои Агенцијата за иселеништво ги подари на клубот во знак на поддршка.
#СоопштенијаImage attachment

30.09.19 - 14:30

Aгенција за иселеништво

#СоопштенијаБраво и честитки на нашите ученици за одличното промовирање на македонскиот јазик.
Денес се одржа годишниот натпревар по рецитирање во училиштето во Калтон.
Нашите ученици со одличен настап...Браво за сите!
Родители, бидете горди на вашите деца , тие тоа го заслужуваат.И ние како учителки сме горди и среќни што се наши ученици.
Уште еднаш браво и честитки за сите ... 😀🇲🇰💛
... Види повеќеВиди помалку

#Соопштенија
#Соопштенија

На 26 септември во просториите на Амбасадата во Берн се одржа работна средба помеѓу:
- Министерот задолжен за дијаспора г-дин Едмонд Адеми и членови од Кабинетот при Владата на Република Северна Македонија
- Амбасадорот на Република Северна Македонија во Швајцарија г-дин Кенан Рамадани со претставници од Амбасадата
- Директорот на Агенцијата за иселеништво Никола Шалваринов со претставник од Агенцијата
- Раководството на Здружението ИзведенОраовица-Дијаспора предводени од претседателот Александар Јевтимов
- Раководството на Македонско друштво Мкд Аарберг предводени од претседателот Јордан Давитков
- Г-дин Лирим Бегзати, правник, претставник на Биро за интеграции

На средбата присутните се заблагодарија до Амбасадорот Рамадани за можноста да се реализира средбата. Амбасадорот изјави дека Амбасадата е отворена за сите потреби во насока на помагање на иселениците кои живеат во Швајцарска Конфедерација и дека и тој самиот се соочува и поистоветува со нивните проблеми и потреби кои треба да се искажат на овој конструктивен состанок.
Министерот Адеми ги поздрави присутните, ја презентираше обврската и работата на Кабинетот за дијаспора при Владата на Република Северна Македонија, содржината на четирите клучни столба на Националната стратегија за соработка со дијаспората како и вклучување на дијаспората како Уставна категорија за првпат во историјата.
Директорот на Агенцијата за иселеништво ја претстави програмата и проектните активности на Агенцијата за поддршка на иселениците од сите области пред се за чување на културата и мајчиниот јазик, се заблагодари на присутните за средбата и упати покана за посета на просториите на Агенцијата која е отворена постојано за сите кои имаат потреба.
Претставниците од иселеничките организации изјавија дека ова е прва средба од највисоко ниво и се надеват дека ќе продолжат ваквите средби и понатаму. Тие бараа поконкретни информации со цел да пренесат на заедницата која ја претставуваат. Посебно се разговараше околу услугата на граничните премини, забрзување на административните процедури при вадење на државјанство, патни исправи, лични карти, имотни листови и други документи. Исто така информираа и за нивните активности за кои е потребно и поддршка од матичната држава.
Г-дин Бегзати се заблагодари на средбата од ваков висок ранг и истакна дека комуникацијата и работа на терен се многу важни за унапредување на врските со дијаспората. Исто така смета дека мора да се спречи одливот на млади кадри кој е голем моментално.
Министерот ги посочи мерките кои Владата ги презема во насока на подобрување на животот со цел намалување на одливот на млади кадри кој впрочем е природен и глобален процес.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

27.09.19 - 16:00

Aгенција за иселеништво

#СоопштенијаMbreme në Bernë në takime me përfaqësuses të diasporës nga qyteti i Bernit dhe rrethinës saj. Ndërtojmë ura bashkëpunimi dhe komunikim në interes të bashkëqytetarëve tanë. 🇲🇰🇨🇭

Синоќа во Берн на средби со претставници на здруженија на нашата дијаспора во Берн и околината на Берн.
Градиме мостови на соработка, и комуникација во интерес на нашите сограѓани. 🇲🇰🇨🇭
... Види повеќеВиди помалку

На 25 септември Делегацијата на Агенцијата за иселеништво предводена од Министерот за соработка со дијаспората Едмонд Адеми на покана на Добротворното друштво Македонија од Ешалан, присуствуваа на средба на која се одбележа триесетгодишниот јубилеј на друштвото.
Од страна на претседателот Никола Мирчев беа поздравени гостите и членовите на друштвото, беа презентирани активностите, бројни манифестации, културни настани, добротворни активности, забавни вечери,соработка со останатите друштва и поддршката која ја ужива друштвото од членовите, како и од швајцарските власти.
Исто така беше презентирана и Програмата со која ќе се назначи триесетгодишниот јубилеј за што се надева дека делот на културниот настап од страна на реномиран музичар, ќе биде поддржан од Агенцијата за иселеништво или од Кабинетот на Министерот задолжен за дијаспора.
Министерот Едмонд Адеми ги поздрави присутните, го честита јубилејот, истакна дека Кабинетот е отворен за соработка и базирано на искажаните проблеми со кои се среќават иселениците, тој ќе преземе чекори за нивно решавање од повисоко и институционално ниво.
Директорот Шалваринов се заблагодари за приемот и можноста да се реализира средбата, ја презентираше Програмата на Агенцијата за иселеништво од сите сфери опфатени во законските надлежности и повика на континуирана и постoјана комуникација со органот.
На средбата збор зеде и наставничката која ја водеше наставата по македонски јазик во францускиоt дел од Швајцарија, ја поздрави посветеноста на Агенцијата за иселеништво околу поддршката на наставата по мајчин јазик и истакна дека нејзината единаесетгодишно искуство како наставник во иселеништво ќе послужи за продолжување на мандатот.
Директорот Шалваринов врачи Благодарница за триесетгодишно чување и негување на македонската култура, јазик и традиција на Добротворното друштво Македонија од Ешалан и посака понатамошна успешна работа.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Во организација на г-дин Бранислав Трајковски иселеник кој живее и работи во Ивердон, Швајцарија, а воедно и парламентарец во градот кој ја претставува македонската заедница, делегацијата на Агенцијата за иселеништво оствари средба со Бирото за интеграции на град Ивердон, каде што беа пречекани од Заменикот шефот на Секторот за социјала и заедничко живеење и шефот за интеграции на мигрантите г-ѓа Катја Дилегат, други членови, од Бирото, стажанти и претставници на македонската заедница во Ивердон.
По претставувањето на сите членови и презентацијата на директорот Шалваринов за мисијата и визијата на Агенцијата за иселеништво како институција надлежна за иселениците, г-ѓа Дилегат одржа презентација за односот на швајцарските власти во насока на интеграција на сите нации во Швајцарија, за законите воведени по однос на тој процес и за обврските кои секој кантон па и месна заедница е должна да ги спроведува, се со цел големиот број нации да бидат добро интегрирани и корисни граѓани на државата а при тоа да го сочуват својот национален идентитет, пред се јазик. Таа со својот тим напорно работи на ова прашање во градот Ивердон и блиската околина и тоа преку бројни проекти, флаери, обуки, поддршки на мултиетнички манифестации и преку медиуми.
Г-ѓа Дилегат истакна дека се фокусирани претежно на најмладата возраст, бидејќи воведувањето на мајчин јазик и интеграциска програма во предучилишното воспитување е пресудно за понатамошен и поголем успех при интегрирање.
Директорот Шалваринов истакна дека во ова поле обврските се поклопуваат со Агенцијата за иселеништво бидејки и таргет група е најмладата генерација да го изучува македонскиот јазик во дијаспората. Директорот се заблагодари за приемот и можноста за средба на институционално ниво.
Г-дин Бранислав Трајчевски на средбата информира дека во Ивердон постои училиште Песталоци и предлага училиштето од Ивердон со училиштето Песталоци од Скопје да се побратимат и стапат во соработка.
Македонската заедница во Ивердон има и фолклорна група со над 20 играорци, учествуваат на сите културни манифестации не само во Ивердон туку и пошироко.
Бидејќи моментално наставничка по македонски јазик не доаѓа во градот, наставата ќе ја води наставник во пензија кој ја водел наставата порано, со цел децата да не изгубат од часови до изборот на новата наставничка.
Организацијата соработувача со Мулти-тим, здружение на гарѓани од Струга кои се занимаваат со хуманитарна помош за лица со посебни потреби.
Директорот Шалваринов извести дека идејата за збратимување на двете училишта Песталоци од Ивердон и Скопје е интересна и дека самиот ќе се заложи да се реализира.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Во организација на г-дин Бранислав Трајковски иселеник кој живее и работи во Ивердон, Швајцарија, а воедно и парламентарец во градот кој ја претставува македонската заедница, делегацијата на Агенцијата за иселеништво оствари средба со Бирото за интеграции на град Ивердон, каде што беа пречекани од Заменикот шефот на Секторот за социјала и заедничко живеење и шефот за интеграции на мигрантите г-ѓа Катја Дилегат, други членови, од Бирото, стажанти и претставници на македонската заедница во Ивердон.
По претставувањето на сите членови и презентацијата на директорот Шалваринов за мисијата и визијата на Агенцијата за иселеништво како институција надлежна за иселениците, г-ѓа Дилегат одржа презентација за односот на швајцарските власти во насока на интеграција на сите нации во Швајцарија, за законите воведени по однос на тој процес и за обврските кои секој кантон па и месна заедница е должна да ги спроведува, се со цел големиот број нации да бидат добро интегрирани и корисни граѓани на државата а при тоа да го сочуват својот национален идентитет, пред се јазик. Таа со својот тим напорно работи на ова прашање во градот Ивердон и блиската околина и тоа преку бројни проекти, флаери, обуки, поддршки на мултиетнички манифестации и преку медиуми.
Г-ѓа Дилегат истакна дека се фокусирани претежно на најмладата возраст, бидејќи воведувањето на мајчин јазик и интеграциска програма во предучилишното воспитување е пресудно за понатамошен и поголем успех при интегрирање.
Директорот Шалваринов истакна дека во ова поле обврските се поклопуваат со Агенцијата за иселеништво бидејки и таргет група е најмладата генерација да го изучува македонскиот јазик во дијаспората. Директорот се заблагодари за приемот и можноста за средба на институционално ниво. 
Г-дин Бранислав Трајчевски на средбата информира дека во Ивердон постои училиште Песталоци и предлага училиштето од Ивердон со училиштето Песталоци од Скопје да се побратимат и стапат во соработка.
Македонската заедница во Ивердон има и фолклорна група со над 20 играорци, учествуваат на сите културни манифестации не само во Ивердон туку и пошироко. 
Бидејќи моментално наставничка по македонски јазик не доаѓа во градот, наставата ќе ја води наставник во пензија кој ја водел наставата порано, со цел децата да не изгубат од часови до изборот на новата наставничка.
Организацијата соработувача со Мулти-тим, здружение на гарѓани од Струга кои се занимаваат со хуманитарна помош за лица со посебни потреби.
Директорот Шалваринов извести дека идејата за збратимување на двете училишта Песталоци од Ивердон и Скопје е интересна и дека самиот ќе се заложи да се реализира.
#СоопштенијаImage attachmentImage attachment

Средба со Унија на македонските училишта во Францускиот дел на Швајцарија, со претставници на Унијата и министерот Едмонд Адеми и директорот Никола Шалваринов на 25 септември во Лозана

На 25 септември средбите кои се одржаа во Лозана беа придружувани од министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми. На средбата со Унијата на македонските училишта во францускиот дел од Швајцарија, на која беше присутно поранешното и сегашното раководство и членови од училиштето, главно се дискутираше за проблемте со наставата по македонски јазик. Маја Милова, како родител, информираше дека наставничката која ја водела наставата завршила со својот четиригодишен мандат, но проблем во моментот се појавува бидејки се доцни со конкурсот за нова наставничка и децата имаат прекин во наставата што се одразува многу негативно за понатамошниот интерес за учење на македонски јазик од страна на учениците. Министерот Адеми и директорот Шалваринов информираа дека се запознати со проблемот и преку комуникација со одговорните од Министерството за образование ќе настојуваат ситуацијата да се реши во најбрз можен рок.

Министерот на средбата информира за Националната Стратегијата за соработка со дијаспората и за заложбата за учење на мајчин јазик во дијаспората преку поедноставување на изборот на наставник со избор од самата заедница, како и со отворање на дополнителни училишта насекаде каде има потреби од тоа.
Директорот Шалваринов ја презентираше Програмата на Агенцијата за иселеништво и упати повик за посолидна понатамошна комуникација посебно во насока на информации околу наставата по мајчин јазик.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Средба со Унија на македонските училишта во Францускиот дел на Швајцарија, со претставници на Унијата и министерот Едмонд Адеми и директорот Никола Шалваринов на 25 септември во Лозана

На 25 септември средбите кои се одржаа во Лозана беа придружувани од министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми. На средбата со Унијата на македонските училишта во францускиот дел од Швајцарија, на која беше присутно поранешното и сегашното раководство и членови од училиштето, главно се дискутираше за проблемте со наставата по македонски јазик. Маја Милова, како родител, информираше дека наставничката која ја водела наставата завршила со својот четиригодишен мандат, но проблем во моментот се појавува бидејки се доцни со конкурсот за нова наставничка и децата имаат прекин во наставата што се одразува многу негативно за понатамошниот интерес за учење на македонски јазик од страна на учениците. Министерот Адеми и директорот Шалваринов информираа дека се запознати со проблемот и преку комуникација со одговорните од Министерството за образование ќе настојуваат ситуацијата да се реши во најбрз можен рок.
 
Министерот на средбата информира за Националната  Стратегијата за соработка со дијаспората и за заложбата за учење на мајчин јазик во дијаспората преку поедноставување на изборот на наставник со избор од самата заедница, како и со отворање на дополнителни училишта насекаде каде има потреби од тоа.
Директорот Шалваринов ја презентираше Програмата на Агенцијата за иселеништво и упати повик за посолидна понатамошна комуникација посебно во насока на информации околу наставата по мајчин јазик. 
#Соопштенија

Посета на Швајцарската конфедерација.

Согласно Програмата за средби, Министерот задолжен за соработка со дијаспората Едмонд Адеми и делегацијата од Агенцијата за иселеништво остварија средба со друштвото ПИРОК, на која средба друштвото информира за своите долгогодишни активности и културни манифестации.Оваа година конкурирале и на конкурсот објавен од Министерството за надворешни работи за проекти од културен карактер, од каде чекаат информација. Следен проект за кој бараат поддршка од Агенцијата за иселеништво е посета на иселеничка организација во Турција и обратно домаќините од Турција да ги посетат за неколку месеци во Швајцарија. Директорот ја поздрaви идејата и се согласи дека логистички преку поврзување на друштвата од Турција со друштвото Пирок од Швајцарија, ќе го помогне овој проект. Друштвото Пирок е задоволно од досегашната соработка и се надева на понатамошна комуникација. Соработуваат со сите останати организации во Швајцарија и со швајцарските власти исто така.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Посета на Швајцарската конфедерација. 

Согласно Програмата за средби, Министерот задолжен за соработка со дијаспората Едмонд Адеми и делегацијата од Агенцијата за иселеништво остварија средба со друштвото ПИРОК, на која средба друштвото информира за своите долгогодишни активности и културни манифестации.Оваа година конкурирале и на конкурсот објавен од Министерството за надворешни работи за проекти од културен карактер, од каде чекаат информација. Следен проект за кој бараат поддршка од Агенцијата за иселеништво е посета на иселеничка организација во Турција и обратно домаќините од Турција да ги посетат за неколку месеци во Швајцарија. Директорот ја поздрaви идејата и се согласи дека логистички преку поврзување на друштвата од Турција со друштвото Пирок од Швајцарија, ќе го помогне овој проект. Друштвото Пирок е задоволно од досегашната соработка и се надева на понатамошна комуникација. Соработуваат со сите останати организации во Швајцарија и со швајцарските власти исто така.
#Соопштенија

Овој викенд на Сателитскиот програмски сервис на МТВ-МРТ Сат1 ќе се емитува емисијата Видео журнал, ќе можете да го проследите интервјуто на директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов. Во интервјуто, директорот ќе говори за активностите кои го одбележаа ова лето, како и најава за идните активности на Агенцијата за иселеништво.
- Сабота 19:00 и 02:40
- Недела 10:00 и 20:40
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Овој викенд на Сателитскиот програмски сервис на МТВ-МРТ Сат1 ќе се емитува емисијата Видео журнал, ќе можете да го проследите интервјуто на директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов. Во интервјуто, директорот ќе говори за активностите кои го одбележаа ова лето, како и најава за идните активности на Агенцијата за иселеништво. 
- Сабота 19:00 и 02:40
- Недела 10:00 и 20:40
#Соопштенија

На 24 септември директорот за време на службената посета на Швајцарската Конфедерација оствари средба со претседателството и дел од членовите на Македонското друштво „Илинден Цуг„ во Мелинген.
Претседателот на Друштвото Илинден информира дека друштвото функционира од 2003 година, се собираат во седиштето еднаш до двапати во неделата, организираат забавни вечери, фудбалски турнири и други манифестации, се со цел да се дружат не само членовите туку и сите други кои имаат желба. Друштвото соработува со сите останати друштва и е отворено за сите.
Директорот на Агенцијата за иселеништво Никола Шалваринов, ја презентираше Програмата за работа на Агенцијата и упати повик до друштвата да ја информираат Агенцијата со нивните активности од сите области, со цел да се запознае јавноста со се она што го работат иселениците надвор од дома презентирајќи ја македонската култура и традиција.
Посебен интерес членовите на друштвото покажаа за наставата по македонски јазик, која е организирана во нивниот Кантон, како и Летните кампови за мајчин јазик и Камп за спорт и дружење.
Сметат дека над 30 деца моментално би можеле да посетуваат настава по македонски јазик, за порационално и практично изведување на наставата во дијаспората, иселениците сметаат дека изборот на наставник во иднина би можело да биде од самата заедница.
Билјана Костова, претставник од Агенцијата за иселеништво се заблагодари за укажаната можност за средба, воедно посочи за важноста на споделување на точни контакт податоци од раководствата и седиштата на друштвата, со цел натамошна, непречена и унапредена соработка помеѓу Агенцијата за иселеништво и иселеничките друштва.
Директорот се заблагодари и информира дека иселениците во секое време се добредојдени во канцелариите во Скопје и слободно да се обратат за било каква помош.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

На 24 септември директорот за време на службената посета на Швајцарската Конфедерација оствари средба со претседателството и дел од членовите на Македонското друштво „Илинден Цуг„ во Мелинген. 
Претседателот на Друштвото Илинден информира дека друштвото функционира од 2003 година, се собираат во седиштето еднаш до двапати во неделата, организираат забавни вечери, фудбалски турнири и други манифестации, се со цел да се дружат не само членовите туку и сите други кои имаат желба. Друштвото соработува со сите останати друштва и е отворено за сите.
Директорот на Агенцијата за иселеништво Никола Шалваринов, ја презентираше Програмата за работа на Агенцијата и упати повик до друштвата да ја информираат Агенцијата со нивните активности од сите области, со цел да се запознае јавноста со се она што го работат иселениците надвор од дома презентирајќи ја македонската култура и традиција.
Посебен интерес членовите на друштвото покажаа за наставата по македонски јазик, која е организирана во нивниот Кантон, како и Летните кампови за мајчин јазик и Камп за спорт и дружење.
Сметат дека над 30 деца моментално би можеле да посетуваат настава по македонски јазик, за порационално и практично изведување на наставата во дијаспората, иселениците сметаат дека изборот на наставник во иднина би можело да биде од самата заедница.
Билјана Костова, претставник од Агенцијата за иселеништво се заблагодари за укажаната можност за средба, воедно посочи за важноста на споделување на точни контакт податоци од раководствата и седиштата на друштвата, со цел натамошна, непречена и унапредена соработка помеѓу Агенцијата за иселеништво и иселеничките друштва.
Директорот се заблагодари и информира дека иселениците во секое време се добредојдени во канцелариите во Скопје и слободно да се обратат за било каква помош.
#СоопштенијаImage attachment

 

Коментирај на Facebook

Agencija za iselenistvo od Severna 😥😯😯

Sredbata so Direktorot Nikola Salvarinov i Koordinator Biljana Kostov se odvivase vo edna mnogu prijatna atmosfera i zbogatena so dosta vazni informacii za nas iselenicite. Drustvoto Ilinden se zablagodaruva na preubavata sredba so prestavnicite na agencijata za iselenistvo.

На 24 септември директорот на Агенцијата за иселеништво оствари средба со г-дин Јумни Селмани, иселеник во Швајцарија со потекло од село Палатица, Тетово.
Г-дин Селмани е сопственик на Ресторант Росли, во Бубликон,веќе 4 години, а во Цирих живее 33 години. Ресторантот е посетен најповеќе од швајцарски граѓани, но често е место за дружење и на македонските иселеници, а добрата посетеност е резултат на високиот квалитет на исхраната која се нуди.
Г-дин Селмани помага секому кому е потребна помош, во Тетово има изградено куќа каде планира да се врати по своето пензионирање.
Директорот Шалваринов се заблагодари за средбата и му честита на г-динот Селмани за постигнатиот успех.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

На 24 септември директорот  на Агенцијата за иселеништво оствари средба со г-дин Јумни Селмани, иселеник во Швајцарија со потекло од село Палатица, Тетово. 
Г-дин Селмани е сопственик на Ресторант Росли, во Бубликон,веќе 4 години, а во Цирих живее 33 години. Ресторантот е посетен најповеќе од швајцарски граѓани, но често е место за дружење и на македонските иселеници, а добрата посетеност е резултат на високиот квалитет на исхраната која се нуди.
Г-дин Селмани помага секому кому е потребна помош, во Тетово има изградено куќа каде планира да се врати по своето пензионирање.
Директорот Шалваринов се заблагодари за средбата и му честита на г-динот Селмани за постигнатиот успех.
#Соопштенија

Посета на Швајцарската конфедерација 23-ти Септември

По една деценија Македонската Православна Црковна Општина Св.Наум Охридски од Тринген беше посетена од делегација на Агенцијата за иселеништво, за што раководството на Црковната Општина беше видно изненадено и во многу позитивна и пријатна атмосфера се искажаа предлози, мислења и идеи кои долго време не биле слушнати од институциите на државата надлежни за поддршка на дијаспората.
Претседателот на Управниот одбор во име на Одборот ја поздрави иницијативата на директорот на Агенцијата за иселеништво за посета Црковната Општина, со надеж дека конструктивната средба ќе вроди идна плодна и континуирана соработка. Воедно Управниот Одбор го извести директорот за макотрпниот пат до изградбата на сопствен Храм на швајцарско тло, но дека денес се надминати сите пречки за успешна работа на Црковната Општина.
Директорот Шалваринов информираше за програмите на Агенцијата за иселеништво, при што најголем интерес имаше за Летната школа, Кампот за спорт и дружење и можност за организирани туристички посети на татковината за сите возрасни групи. За подобро информирање на Заедницата со проектите на Агенцијата за иселеништво, присутните побараа печатени материјали и флаери кои ќе ги делат за време на нивните културни манифестации и забави.
Директорот Шалваринов се заблагодари на приемот и можноста за реализирање на посетата.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Посета на Швајцарска конфедерација на 21-ти Септември

Директорот на Агенцијата за иселеништво оствари средба со претставници на Исламскиот верски центар Хана е ре во Бургдорф. Во пријатна и позитивна атмосфера присутните ги проследија точките на дневниот ред на средбата и го искажаа своето задоволство за интересот за посета од страна на делегацијата од Агенцијата за иселеништво. Во Џамијата покрај верските обреди се одржуваат и часови за веронаука и изучување на албанскиот јазик.
Директорот се заблагодари за приемот и упати покана за посета во канцелариите на Агенцијата за иселеништво во Скопје.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Посета на Швајцарска конфедерација на 21-ти Септември

Директорот на Агенцијата за иселеништво оствари средба со претставници на Исламскиот верски центар Хана е ре во Бургдорф. Во пријатна и позитивна атмосфера присутните ги проследија точките на дневниот ред на средбата и го искажаа своето задоволство за интересот за посета од страна на делегацијата од Агенцијата за иселеништво. Во Џамијата покрај верските обреди се одржуваат и часови за веронаука и изучување на албанскиот јазик. 
Директорот се заблагодари за приемот и упати покана за посета во канцелариите на Агенцијата за иселеништво во Скопје.
#Соопштенија

Посета на Швајцарска конфедерација на 22-ри Септември

Директорот Никола Шалваринов и раководителот на Сектор Билјана Костова, на третиот ден од турнејата остварија средба со раководството на ФК Македонија од Локарно, како и со наставничките Ane Timovska-Mitreva и наставничката по македонски јазик Маја Ристеска која ја води наставата во Сурсе и Лугано. Наставничката Ристеска смета дека е потребен поголем интерес од страна на родителите децата да ги мотивираат и поттикнуваат да го учат и говорат мајчиниот јазик. Директорот информира за планираните активности околу издавање на учебници за учење на мајчин јазик како втор јазик во дијаспората, како и за апликацијата за учење на мајчин јазик преку која треба да биде готова до крајот на оваа година.
Наставничката Ристеска ја поздрави заложбата на Агенцијата за иселеништво преку нови современи и креативни решенија да го разбуди интересот кај најмладата генерација да го учи мајчиниот јазик.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Посета на Швајцарска конфедерација на 22-ри Септември

Директорот Никола Шалваринов и раководителот на Сектор Билјана Костова, на третиот ден од турнејата остварија средба  со раководството  на ФК Македонија од Локарно, како и со наставничките Ane Timovska-Mitreva и наставничката по македонски јазик Маја Ристеска која ја води наставата во Сурсе и Лугано. Наставничката Ристеска  смета дека е потребен поголем интерес од страна на родителите децата да ги мотивираат и поттикнуваат да го учат и говорат мајчиниот јазик. Директорот информира за планираните активности околу издавање на учебници за учење на мајчин јазик како втор јазик во дијаспората, како и за апликацијата за учење на мајчин јазик преку  која треба да биде готова до крајот на оваа година. 
Наставничката Ристеска ја поздрави заложбата на Агенцијата за иселеништво преку нови современи и креативни решенија да го разбуди интересот кај најмладата генерација да го учи мајчиниот јазик.
#Соопштенија

 

Коментирај на Facebook

dali vo terminot za direktni sredbi so poedinci e potrebno da se zakaze odnapred ?

23.09.19 - 13:30

Aгенција за иселеништво

Посета на Швајцарска конфедерација 21-ви Септември

На 21 септември делегацијата присуствуваше на прославата по повод 20 годишниот јубилеј од постоење на МПЦО Пресвета Богородица од Локарно и одбележување на патрониот празник на Црковната општина Раѓање на Пресвета Богородица.
Големиот број на иселеници од регионот беа поздравени од директорот на Агенцијата за иселеништво кој им го честита празникот и јубилејот на верниците, им упати честитка за успешна работа на раководството и упати апел кон верниците дека црквата претставува столбот кој ги држи сплотени далеку од родниот крај.
На прославата учество зедоа и учениците кои ја следат дополнителната настава по македонски јазик водена од наставничката Ана Тимовска Митрева, со неколку фолклорни настапи, рецитал и пеење. Директорот Шалваринов оствари средба со наставничката која информираше за бројните активности како и поддршката која ја добива од заедницата, родителите, како и од локалните власти, при реализација на наставата по македонски јазик регионот. Директорот истакна дека Агенцијата за иселеништво пред се се стреми да го помага чувањето и негувањето на мајчиниот јазик во дијаспората и дека дава силна поддршка во процесот на описменување преку своите програми.
Во Локарно, делегацијата се сретна со членови на фудбалскиот клуб Македонија од Локарно, кој постои повеќе од две децении. ФК Македонија од Локарно поради финансиски потешкотии има потреба од секаков вид на поддршка од матичната земја. Во моментот клубот има само одлив, а прилив добива единствено преку забавните вечери кои ги организира 2 пати годишно. Директорот упати честитки за успесите со надеж дека во иднина ќе се најде решенија за надминување на проблемите. Воедно директорот ги информираше членовите на ФК дека следната година е планиран иселенички фудбалски турнир во мал фудбал за што клубовите од дијаспората навремено ќе бидат известени.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Посета на Швајцарската конфедерација 20-ти Септември

Посетата на иселеничките организации во Швајцарската конфедерација од страна на директорот на Агенцијата за иселеништво започнаа во Бургдорф на 20 септември, каде се одржа работна средба со претставници на Македонско друштво Мак-мел, Бургдорф, ФК „Македонија" од Берн и Организцијата на жените од Македонија во Швајцарија.
На средбата директорот Шалваринов ги информира присутните за Програмата на работа на Агенцијата за иселеништво и за целта на Турнејата низ Швајцарија.
Присутните со големо задоволство ги презентираа своите активности претежно во насока на чување на македонската култура, јазик и традиција. Истовремено предложија нови идеи и согледувања за идната програма на Агенцијата за иселеништво, како и начините како да се надминат проблемите со кои се среќаваат.
Поради силната подддршка која ја добиваат нашите иселеници од швајцарските власти во насока на промовирање на својата татковина и идентитет преку организирање на мултикултурни манифестации, организациите имаат потреба од промотивен материјал со кој ќе се претстават пред другите националности и ќе ги презентираат македонските вредности и посебности. Исто така присутните истакнаа дека потребата од логистичка поддршка на тематски екскурзии е доста голема бидејќи самиот швајцарски народ има голем интерес да се запознаат со македонските знаменитости.
Членовите на трите организации истакнаа дека е од големо значење оваа посета бидејќи после долго време работа за првпат се посетени и слушнати од институција од матичната држава која е задолжена за иселеништвото.
Директорот Шалваринов искажа голема благодарност за можноста за остварување на средбата, со надеж за натамошна унапредена комуникација и взаемна соработка во сите области.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

#Соопштенија

Посета на Швајцарска Конфедерација
Директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов, во придружба на раководителот на Сектор за одржување и унапредување на врските со иселениците, Билјана Костова, ќе остварат посети и работни средби со индивидуалци и иселенички организации во Швајцарија, во периодот од 20-27 септември 2019 година.
Посетата е со цел презентирање на Програмата за работа 2019/20 година на Агенцијата за иселеништво и повик за ваши предлози и барања според потребите, за понатамошно креирање на програмите во рамки на законските надлежности.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Посета на Швајцарска Конфедерација 
Директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов, во придружба на раководителот на Сектор за одржување и унапредување на врските со иселениците, Билјана Костова, ќе остварат посети и работни средби со индивидуалци и иселенички организации во Швајцарија, во периодот од 20-27 септември 2019 година.
Посетата е со цел презентирање на Програмата за работа 2019/20 година на Агенцијата за иселеништво и повик за ваши предлози и  барања според потребите, за понатамошно креирање на програмите во рамки на законските надлежности.
#СоопштенијаImage attachment

 

Коментирај на Facebook

A od koja drzava e ovaa agencija nisto ne pisuva

16.09.19 - 14:55

Aгенција за иселеништво

#СоопштенијаThis is a big honor for our beautiful church and community. Congratulations 💛🇲🇰❤️

Not pictured but were in attendance Pope Radovan Cekovski , Michael Stavroff , Dijana Radevski & Saso Damcevski
... Види повеќеВиди помалку

#СоопштенијаImage attachmentImage attachment
#СоопштенијаImage attachment

11.09.19 - 16:18

Aгенција за иселеништво

#СоопштенијаНа 15 ти Септември организираме Пикник.
Денот ке биде исполнет со многу забава и спортски активности за сите возрасти.
1. Влечење на јаже.
2. Скок во далечина.
3. Фрлање ѓуле.
4. Карти.♣️♦️♥️♠️
5. Трчање во вреќи.
Се на се ке биде супер забавен и целосно исполнет фамилијарен ден...
‼️‼️‼️НАПОМЕНА‼️‼️‼️
Ќе следува бесплатен Гулаш за секој присутен...
Повелете ве очекуваме.
Поздрав и Добар Викенд..
... Види повеќеВиди помалку

#Соопштенија

Честит ден на независноста!
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Честит ден на независноста!
#Соопштенија

 

Коментирај на Facebook

Za mnogu godini Makedonijo!💖

За многу години .

Независноста на Република МАКЕДОНИЈА !!!!

Da e vecna MAKEDONIJA.....

Za mnogu godini Makedonijo!

+ Види повеќе коментари

Националната одбојкарска федерација за прв пат во својата историја се пласираше на Европско првенство во одбојка (12-29 септември) во групата Ц каде натпреварите ќе се играат во Љубљана, Словенија (eurovolley.cev.eu/en/men/).
Да дадеме сите заедно максимална поддршка на нашата Национална одбојкарска федерација. За таа цел во продолжение распоредот на натпреварите кои ќе се играат во Љубљана (Stozice Arena):
‪#Соопштенија‬
... Види повеќеВиди помалку

Националната одбојкарска федерација за прв пат во својата историја се пласираше на Европско првенство во одбојка (12-29 септември) во групата Ц каде натпреварите ќе се играат во Љубљана, Словенија (https://eurovolley.cev.eu/en/men/).
Да дадеме сите заедно максимална поддршка на нашата Национална одбојкарска федерација. За таа цел во продолжение распоредот на натпреварите кои ќе се играат во Љубљана (Stozice Arena):
‪#Соопштенија‬

Директорот на Агенцијата за иселеништво денес го посети Кампот за македонски јазик, култура, традиции и фолклор, во организација на Друштвото на македонците од Романија, во Хотелот Холидеј Ин Скопје.
75 претставници од Друштвото на македонци во Романија, од најразлична возраст, ќе го посетуваат Кампот кој започна на 29 август и ќе трае до 4 септември, во Скопје и Маврово.
Покрај наставата по македонски јазик, групата ќе ги посети културно-историските знаменитости на државата, музеи и природните убавини.
Директорот ја поздрави заложбата на организаторот што традиционално по XI пат се одржува ваков Камп, подржан од Романските власти и се заблагодари на г-ѓа Мариана Венера Попеску, претставник во романскиот парламент, за интензивната взаемна соработка.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов, денеска во неговиот кабинет, имаше средба со Мартин Николовски - претседател на Здружението за меѓународна младинска соработка-ИНТЕРАКТИВ-Битола, а воедно и студент на Факултетот за новинарство во Анкара. Г-дин Николовски го запозна директорот, за работењето на здружението, како и за досегашните активности. Воедно на состанокот се разговараше за проширување на соработката со македонската дијаспора од Република Турција.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов, денеска во неговиот кабинет, имаше средба со Мартин Николовски - претседател на Здружението за   меѓународна младинска соработка-ИНТЕРАКТИВ-Битола, а воедно и студент на Факултетот за новинарство во Анкара. Г-дин Николовски го запозна директорот, за работењето на здружението, како и за досегашните активности. Воедно на состанокот се разговараше за проширување на соработката со македонската дијаспора од Република Турција.
#Соопштенија

Добитник на наградата „Стојан Христов”, награда за најдобра поезија од дијаспората на Струшките вечери на поезијата за 2019 година е Сузана Ѓорушевка, иселеник од Гетеборг, Шведска, за нејзината книга „Гребнатини на душата". Таа е родена во Скопје 1963 година, а со пишување се занимава од нејзиното најрано детство.
Пишува пoезија и проза, на македонски и шведски јазик. Се занимава со ликовна уметност, изработува модерни слики и икони.
Има објавено три книги: „Вистина на сеќавањето и иднината”, „Пред вратата на сонот” и „Лажната сенка на тагата”, воедно е учесник и во книгата со Групна автори, „Симфонија на срцето 2” и „Симфонија на срцето 3”. Сузана Ѓорушевска е член на поетското друштво „Дениција” во Гетеборг, Шведска.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Добитник на наградата „Стојан Христов”, награда за најдобра поезија од дијаспората на Струшките вечери на поезијата за 2019 година е Сузана Ѓорушевка, иселеник од Гетеборг, Шведска, за нејзината книга „Гребнатини на душата. Таа е родена во Скопје 1963 година, а со пишување се занимава од нејзиното најрано детство. 
Пишува пoезија и проза, на македонски и шведски јазик. Се занимава со ликовна уметност, изработува модерни слики и икони. 
Има објавено три книги: „Вистина на сеќавањето и иднината”, „Пред вратата на сонот” и „Лажната сенка на тагата”, воедно е учесник и во книгата со Групна автори,  „Симфонија на срцето 2” и „Симфонија на срцето 3”. Сузана Ѓорушевска е член на поетското друштво „Дениција” во Гетеборг, Шведска.
#СоопштенијаImage attachmentImage attachment

 

Коментирај на Facebook

Честитки за Сузана 💗

Vi cestitam Suzana,i Vi posakuvam i ponatamu blagorodno tvorestvo,izborot na pesnata koja ja procita Igor Krajchev ja razlista celata kniga i gi oboi site polinja vo Makedonija i niz svetot.Bravoooo ❤️👏❤️

Najiskreni cestitki Suzana Suzi Kristina Gjorusevska i novi uspesi vo ponatamosniot zivot❤️🍀💖

Cestitki.

21.08.19 - 16:28

Aгенција за иселеништво

#СоопштенијаIzvestuvanje!
Site ucenici koi posetuvaa nastava po majcin jazik izminatata skolska godina prodolzuvaat i ovaa ucebna godina avtomatski.
Site ucenici koi od razlicni pricini ne sledea nastava po majcin jazik treba odnovo da se prijavat vo svoite ucilista.
Za da imame uspesen start na novata ucebna godina i dobra raspredelba na sto poveke grupi, storete go toa vo najbrzo vreme.
Sreken pocetok!😀🇲🇰🇸🇪
... Види повеќеВиди помалку

#Соопштенија

Денеска во просторите на Агенцијата, на директорот на Агенцијата за иселеништво, г. Никола Шалваринов од престаникот на КУД “ Дуфла”-Рашче, г. Реџеп Хаџиу и беше доделена Благодарница за дадениот придонес и подршка на празник на иселениците во с. Рашче. Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Никола Шалваринов им се заблагодари на преставникот на “Дуфла” за успешната организација на средбата со иселениците од овој крај.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Денеска во просторите на Агенцијата, на директорот на Агенцијата за иселеништво, г. Никола Шалваринов од престаникот на КУД “ Дуфла”-Рашче, г. Реџеп Хаџиу и беше доделена Благодарница за дадениот придонес и подршка на празник на иселениците во с. Рашче. Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Никола Шалваринов им се заблагодари на преставникот на “Дуфла” за успешната организација на средбата со иселениците од овој крај.
#Соопштенија

 

Коментирај на Facebook

Urime shef suksese edhe me shum ne te ardhmen

На 12.08.2019 година Агенцијата за иселеништво ја посети г-дин Зоран Влков, претседател на Собрание на Здружението на граѓани „Илинден“ од Тузла, Босна и Херцеговина.
Тоа беше прва посета на претставник на ова Здружение на Агенцијата. Средбата се одржа во конструктивна атмосфера и беше искажана подготвеност за понатамошна поширока соработка.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

На 12.08.2019 година Агенцијата за иселеништво ја посети г-дин Зоран Влков, претседател на Собрание на Здружението на граѓани „Илинден“ од Тузла, Босна и Херцеговина. 
Тоа беше прва посета на претставник на ова Здружение на Агенцијата. Средбата се одржа во конструктивна атмосфера и беше искажана подготвеност за понатамошна поширока соработка. 
#Соопштенија

 

Коментирај на Facebook

Bravo Zorane, srekna sorabotka!

14.08.19 - 10:52

Aгенција за иселеништво

По реализацијата на спортската настава на овогодинешниот Спортски камп, децата учесници од дијаспората имаа можност, да се дружат и запознаат меѓу себе преку заедничка забава, запознавајќи ја македонската култура и музика.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

 

Коментирај на Facebook

Blagodarnost do agencijata za iselenistvo ,direktorot i celiot organizaciski i strucen tim za prekrasno ispolnetite denovive na nasite deca na ovaj kamp vo Struga. ...se nadevam se gledame i slednata godina

Агенцијата за иселеништво, за првпат оваа година го реализираше проектот Спортски камп, посветен на сите деца од дијаспората кои имаат за цел да се запознаат со спортските вештини поврзани со ракометот, кошарката и фудбалот. На Агенцијата за иселеништво од МКД Св. Кирил и Методиј од Трентино и беше доделена Благодарница за успешна организација на Спортскиот камп. Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Никола Шалваринов, заедно со тимот на Агенцијата, се благодарни за укажаната чест. Ваквиот чин за Агенцијата претставува мотив за реализација на голем број на идни проекти кои се во интерес на сите иселеници во дијаспората.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Агенцијата за иселеништво, за првпат оваа година го реализираше проектот Спортски камп, посветен на сите деца од дијаспората кои имаат за цел да се запознаат со спортските вештини поврзани со ракометот, кошарката и фудбалот. На Агенцијата за иселеништво од МКД Св. Кирил и Методиј од Трентино и беше доделена Благодарница за успешна организација на Спортскиот камп. Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Никола Шалваринов, заедно со тимот на Агенцијата, се благодарни за укажаната чест. Ваквиот чин за Агенцијата претставува мотив за реализација на голем број на идни проекти кои се во интерес на сите иселеници во дијаспората.
#СоопштенијаImage attachment

 

Коментирај на Facebook

Комплименти за беспрекорната организација од страна на Агенцијата за Иселеништво 🇲🇰

Bravooooo

Cestitki

13.08.19 - 14:00

Aгенција за иселеништво

По повод учеството на првиот Спортски камп во реализација на Агенцијата за иселеништво, децата од дијаспората кои учествуваа, добија благодарници за учество како и медали за активно учество на спортски активности.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

 

Коментирај на Facebook

БРАВОС ЗА СИТЕ имајте сите радост и пак да дојдите во Македонија.Македонија ве благословува ❤️🇲🇰️❤️🇲🇰️❤️

🧚‍♀️

Ja imavme cesta sto bevme zaedno so ovie prekrasni decinja cetiri dena.Ke ni bide cest povtorno da se vidime slednata godina

❤️👏❤️🇲🇰️❤️👏❤️

+ Види повеќе коментари

13.08.19 - 13:35

Aгенција за иселеништво

Децата учесници од дијаспората на Спортскиот Камп 2019 година во Струга во организација на Агенцијата за иселеништво, имаа можност со професионални спортисти да спортуваат, практично и теоретски да се запознаат со кошарка како и да ги запознаат убавините на Струга. Во продолжение дел од атмосферата од Кампот.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Агенцијата за иселеништво на сите верници од исламска вероисповест им го честита Курбан Бајрам, посакувајќи празничната радост да ја споделат со семејството и пријателите во мир, благосостојба и меѓусебно разбирање.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Агенцијата за иселеништво на сите верници од исламска вероисповест им го честита Курбан Бајрам, посакувајќи празничната радост да ја споделат со семејството и пријателите во мир, благосостојба и меѓусебно разбирање.
#Соопштенија

08.08.19 - 13:36

Aгенција за иселеништво

На вториот ден од Спортскиот камп учесниците имаа можност да се стекнат со теоретско знаење за ракометот и да остварат дружба со членовите на Женскиот ракометен клуб Стружанка, каде што присутните имаа можност да разговараат за ракометот и за здравиот живот. Во дискусијата децата од професионалните спортисти добија и неколку совети поврзани со ракометот. Слободното време учесниците го исполнија со спортување.
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Види повеќе