Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Христос воскресе! Навистина воскресе! За многу години!
Почитувани родители!

 

Ве известуваме дека планираниот број на ученици за формирање на групите за одржување на настава од далечина по македонски јазик за оваа учебна година е исполнет.

На сите пријавени ученици им благодариме за интересот и им посакуваме добро дружење и успеси при учењето на мајчиниот јазик и запознавањето на својата татковина преку предвидените програми

 Со почит.

#Соопштенија
Почитувани,

Од понеделник 1 март 2021 година започна самопопишувањето на дијаспората, а ќе трае се до 21 април 2021 година. Со цел, реализација на една од најважните статистички операции во земјава, преку која се добиваат точни информации за состојбата на населението во Република Северна Македонија и во дијаспората, кои претставуваат основа за градење на ефикасни и ефективни јавни политики, Агенцијата за иселеништво ги повикува нашите иселеници во дијаспората, преку следниот линк https://popis2021.stat.gov.mk масовно да го реализираат правото на попис. За сите потребни информации околу начинот на пополнување на апликацијата, во периодот од 1.03.2021 година до 21.04.2021 година, можете да не контактирате на следната електронска адреса info@minisel.gov.mk.

 Во продолжение линк од практичното објаснување на апликацијата за попис.

 https://www.facebook.com/popis2021/videos/3761937347255904

 
Со почит,
Слободан Близнаковски

Директор на Агенција за иселеништво на Република Северна Македонија

#Соопштенија
Свечена прослава по повод четири-годишнината од оснивањето на друштвото ,,Ванчо Николески”-Квинбијан
Почитувани иселеници!
 
Агенцијата за иселеништво организира настава од далечина по македонски јазик, преку една од познатите интернет платформи. 
Наставата ќе ја води дипломиран професор и истата ќе биде организирана на почетно и напредно ниво, согласно степенот на владеење на јазикот од страна на пријавените ученици.
Возраста на учениците треба да е од 7 до 16 години.
 
Оваа година наставата ќе биде наменета за ученици кои живеат во држави каде нема организирана настава по мајчин јазик од страна на Министерството за образование и наука и тоа: Австрија, Англија и Италија.
 
Ве молиме заинтересираните ученици да се пријават на официјалната интернет адреса на Агенцијата за иселеништво: info@minisel.gov.mk
 
Наставата ќе трае од март до крајот на декември, притоа спазувајќи ги паузите за време на празниците и летниот распуст. По завршувањето на курсевите, ќе се доделат дипломи за завршен почетен или напреден курс.
 
Со детални информации за почетните термини на наставата и линк од платформата ќе ве информираме дополнително, по формирањето на групите.
 
 
 
 
Директор,
 
Слободан Близнаковски
Од понеделник 1 март, преку веб-страницата https://stat.gov.mk започнува самопопишувањето на дијаспората и ќе трае сè до 21 април.

Повеќе информации за самопопишувањето на дијаспората:
➡️ Македонски: https://fb.watch/3XA_6uw8T5/
➡️ Албански: https://fb.watch/3XB0n-x9sS/

#Попис2021
#Соопштенија
Ни претставува чест и задоволство, што имаме можност да ви ја претставиме новата книга „Makedoniji s ljubavlju" од авторката Јудита Реј Худечек од Република Хрватска. Инспиративната книга е посветена и ги промовира убавините на Република Северна Македонија. Оваа книга е второ дело на авторката. Худечек е основач на Хрватско-Македоското друштво, во Република Хрватска, а воедно е и член од самиот почеток на женската пејачка група „Езерки и оркестарот 7/8". Новата книга „Makedoniji s ljubavlju" од авторката Јудита Реј Худечек наидува на одлични критики во Република Хрватска.
Во просториите на издавачката куќа „Култура”, директорот на Агенцијата за иселеништво на Република Северна Македонија, г-дин Слободан Близнаковски, имаше можност да оствари средба со извршната директорка на издавачката куќа, г-ѓа Ана Костовска

На оваа средба директорот Близнаковски, во знак на благодараност на г-ѓа Костовска и додели благодарница за реализираната поддршка преку доделување на книги за најмладата генерација на иселеници од земјава во дијаспората. Овие книги во наредниот период ќе бидат испратени, до нашите иселеници. Голем број на наслови согласно образовниот процес, преку кои, децата ќе имаат можност да го изучуваат македонскиот јазик.

Директорот и тимот Агенцијата за иселеништво, остануваат посветени на промоцијата на македонската историја, култура, јазик и традиција во дијаспората, а при тоа и целосно помагање и поддршка на нашите иселеници во согласност со надлежностите на Агенцијата и позитивните законски прописи.

#Соопштенија
Среќен Божиќ, Христос се роди!
#Соопштенија
Агенцијата за иселеништо Ви ги честита новогодишните празници и Ви посакува здравје и успех!
#Соопштенија
Наставничката Роза Ристеска е добитник на наградата за најдобар наставник и педагог во Малме! Агенцијата за иселеништво упатува срдечни честитки за големата награда која сведочи за големината и успесите на нашите иселеници!
Види повеќе