QYTETI I SHTATË PORTE

Shkupi ndonjëherë mund të degjoni se e quajnë “ qyteti me shtatë porta”. Sipas historisë së gjatë, e cila ka rënjat nga antika, për zgjerimi i qytetit me legjenda të ndryshme lidhur për ngjarjen dhe prejardhjen e emrit të tij. Më lë përshtipje se është kjo për luginën e Shkupit, ku tregon më herët ka pasur një shkëmbë të madhe dhe rrumbullakët  magjepse që e cila ishte kryesore dhe gjigante. Magjistari i cili ka magjepsur ishte shumë i ligë, por një i fuqishëm i cili i nxitë nga padrejtësia i u është bërë gjigantit, i shkaktuar magjestari në luftë dhe ka fituar.

👉 https://www.macedonia-timeless.com/alb/rajone-qytete/qytete/shkupi/

 

QYTETI I DRITËS

Maqedonia e Veriut- vendi më i rendësishëm dhe shtrihet në udhëkryqë  të zemërës së Gadishullit Ballkanike i cili është  vend mistik i  pazbuluar dhe mikpritës për të gjithë udhëtaret të cilat dëshirojnë të zbulojnë të fshehurat e saja.  Maqedonia e Veriut ndër shekuj  ka ruajtur pasuritë nga bukuritë natyrore, vlerat tradicionale dhe kulturat të ndryshme. Në pjesë jugoprendimore të vendit gjendet qyteti i Ohrit – një nga qyteti më i vjetur dhe autentikë të Gadishullit Balkanike. Emri i tij antikë është Llihnid që do të thotë –„ qyteti i dritës”. Ohri është djepi i trashigimisë ortodokse, po pikërishtë për atë është quajtur Jerusalemi slloven.

👉 https://www.macedonia-timeless.com/alb/rajone-qytete/qytete/ohri/

 

SI STRUGË NUK KA TJETËR

Për emri i Strugës ekziston dy legjendat, në njërën thuhet se emri i Strugës e ka fituar për arsye të pozites së hapur gjeografike të qytetit- vendi ku çdo herë „ruhen“ ( fryn era). Legjende tjetër tha që më herët Sllovenët maqedonas, Brsjacët dhe Mijacët në regjionin e Strugës janë marrur me blegtori dhe ruajten e dhenëve të cilët  i kanë bartur për qëthje, pikërishtë në rrjedhjen e Drinit të Zi nga liqeni i Ohrit. Nga qëthja e dhenve kanë ardhur deri te fjalë Strugë. Emri i vjetër i këtij qytet është Enhallon, që në gjuhën e vjetër greke do të thotë jagulla.

👉 https://www.macedonia-timeless.com/alb/rajone-qytete/qytete/struga/

 

QYTETI I KONZUJVE

Shanzelize parisien në Manastir quhet  rrugica e gjërë ose korzo e manastirit, i cili paraqet arterien për kalim kryesor. Ajo është në veçanti edhe asociacioni i parë kur do të shënohet emri i qytetit. Këtu takohen të gjithë personalitet e qytetit, por edhe miqtë, partneret e biznesit, kalimtarët e rastit, çifti i të dashuruave,  këtu  ndahen risitë qytetare. Kjo rrugicë është e mbushur me kafene, dyqane, restorante, pikërisht këtu gjendet edhe  teatri me operën, po edhe shume pjesë të vjetra arkitektonike.

👉 https://www.macedonia-timeless.com/alb/rajone-qytete/qytete/manastiri/

 

QYTETI NË MJEGULLA

Krushevë është qytet historik, qytet-muzeu, qytet- përralla, Krushevë është tregim, në veçanti gjatë periudhës dimërore. Një idillë i vërtetë me bore. Në këtë qytet ka të ruajtur ndërtimi prej shekullit XV, kur është formuar edhe qyteti, si dhe gjatë periudhës së shpërnguljes së Vllehëve dhe Mijacëve, njërët kishin në disponim që të investojnë, ndërsa të tjerat janë  njohur si ndërtimtarët e shkëlqyëshëm. Rezultatet nga atë ishin shtëpitë me të shënuarit artitektonike specifike, të cilët i jepni shpirt gjatë takimit të parë, ndërsa në bukurinë e tyre nuk ka mbetur baraspeshë as nga arkitekti i njohur Le Korbizje gjatë vizitës së tijë të qytetit.

👉 https://www.macedonia-timeless.com/alb/rajone-qytete/qytete/krusheva/

 

PËRMENDORET E OSMANLIVE NË RMV

Përmendoret islame në Maqedoni e Veriut paraqesin ndërtime impozante të cilat deri në ditët e sotme e tregojnë një tregim për madhësinë dhe pasurinë e Imperisë Osmane. Në fund të shekullit XIV Maqedonia e Veriut ishte e përfshirë në Imperinë Osmane, cila ishte një ndër imperia më e madhë në historinë e njërzimit. Osmanlinjët ishin pjesmarrës në Maqedoni e Veriut gati pesë shekuj (deri në vitin 1912) të cilat kanë ndikuar në kulturën, regjioni dhe arkitekturën e të gjithë Gadishullit Ballkanikë. Gjatë periudhës në kontakte me kulturën turke që ka pasur një ndikim të madhë në mentalitetin, gjuhën, ushqimin dhe në shumë askpekte të tjera për jetën në Maqedoni e Veriut, ndërsa qytetet kanë pasur më shumë veçuri qytetare dhe orientale.

👉 https://www.macedonia-timeless.com/alb/far_tbni/publikime/monumentet_osmanenmaqedoni/