07.05.19 - 11:51

Aгенција за иселеништво

Учениците од училиштето по македонски јазик во Волонгонг, Нов Јужен Велс - Австралија, со групна изведба на стихотворбата ''Месеците'' го прославија 4 годишното работење на училиштето кое постои во склоп на играорното друштво ''МКУД Македонски бисери'' кое пак го прослави 5-от роденден од основањето. Зарем не се мали бисерчиња овие мали дечиња кои го изучуваат мајчиниот јазик на нивните родители, баби и дедовци, и покрај тоа што за нив е втор јазик, но тие попрво би рекле се билингвисти?!
Професорката Емилија Жупаноска е задолжена за нив

#Австралија

www.facebook.com/1068627458/posts/10217065805331814?s=1676224611&v=i&sfns=mo
... Види повеќеВиди помалку

Учениците од училиштето по македонски јазик во Волонгонг, Нов Јужен Велс - Австралија, со групна изведба на стихотворбата Месеците го прославија 4 годишното работење на училиштето кое постои во склоп на играорното друштво МКУД Македонски бисери кое пак го прослави 5-от роденден од основањето. Зарем не се мали бисерчиња овие мали дечиња кои го изучуваат мајчиниот јазик на нивните родители, баби и дедовци, и покрај тоа што за нив е втор јазик, но тие попрво би рекле се билингвисти?! 
Професорката Емилија Жупаноска е задолжена за нив

#Австралија

https://www.facebook.com/1068627458/posts/10217065805331814?s=1676224611&v=i&sfns=mo

25.04.19 - 13:39

Aгенција за иселеништво

Мајски игранки во Мелбурн
#АвстралијаTOSE AMDE PRESENTS:
MID YEAR 2019 IGRANKA

SATURDAY MAY 25TH @ 6.30PM

ENTERTAINMENT BY:
Express Band Melbourne

WITH SPECIAL GUESTS:
MACEDONIAN TRIO - AS SEEN AT WTF BAR
&
KUD Aleksandar Makedonski III

For tickets and enquires contact details on flyer.

Thank you to our sponsors:
Kiddy Palace Learning Centre Epping
Bellagio Receptions
Needy Money
Love & Co Real Estate Thomastown
The Butchers Daughter

**Ticket sales end Tuesday 21st May at Midnight**
... Види повеќеВиди помалку

Мајски игранки во Мелбурн
#Австралија

08.04.19 - 16:02

Aгенција за иселеништво

МЛД Кочо Рацин Мелбурн
Ве поканува на
САЕМ НА КНИГАТА / MACEDONIAN BOOK FAIR

18 април 2019
Почеток 19:00 - 22:00
Место: Библиотека Мил Парк

Изложба и презентирање на голем број книги на Македонски јазик: романи, легенди, поезија, историја, книги и активност за деца „Од буква до буква азбука“, како и промоција на Антологијата „Ѕуница“.
#АвстралијаThe Macedonian Literary Association "Koco Racin" Melbourne, invites you to the Book Fair organized in honour of Macedonian educators and teachers, St.Cyril and Methodius.
The fair will be held on April 18 from 19:00 to 22:00 at the Mill Park Library at 394 Plenty Rd. Mill Park.
The program includes: exhibition and presentation of a variety of books in Macedonian language: novels, legends, poetry, history, books and activities for children. "From letter to letter alphabet", the latest poetry book Rainbow published by Literary Association Grigor Prlicev, Sydney.For more information and registration, call: 0423 496 821 (Gordana), mob: 0488 001 946 (Nove Mladenovski) or email: mld.kocoracin@mail.com
... Види повеќеВиди помалку

ГОДИШНИЦА НА МЛД „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“

Минатиот петок 29 март во просториите на библиотеката на Литературното друштво „Григор Прличев“ се одбележа 41 годишницата од постоењето на истото. На средбата присуствуваа повеќе членови како и отец Наум Деспотовски кој повеќе години членува и соработува со Друштвото.
На средбата се прогласија и делата кои беа наградени со Прличева награда од традиционалниот конкурс што се организира за последните 41 година. За конкурсот пристигнаа над 30 дела од сите жанрови. Целта на конкурсот е да ги поттикне љубителите на пишаниот збор да творат и го негуваат македонскиот јазик. Жири комисијата во состав на Силвана Трајковска (претседател), Мери Петковска и Бојана Ристевска-Јанкуловска ја донесе следната одлука:

Песна за возрасни:
1 награда: „Земја страдалница“ од Гордана Димовска
2 награда: „Македонскиот јазик и писменоста“ од Љубица Поповска
3 награда: „Среќа“ од Дијана Пупалевска-Мицалевска
3 награда: „Тодор Проески“ од Наум Пауноски
Песна за деца:
1 награда: „Зимска бајка“ од Љубица Поповска
2 награда: „Кукличка“ од Гопрдана Димовска
3 награда: „Желба“ од Наум Пауноски
Расказ за возрасни:
2 награда: „Судбина“ од Гордана Димовска
3 награда: „Враќање на воинот“ од Гордана Димовска
Расказ за деца:
2 награда: „Драгиот учител“ од Гордана Димовска
#Австралија
... Види повеќеВиди помалку

ГОДИШНИЦА НА МЛД „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“

Минатиот петок 29 март во просториите на библиотеката на Литературното друштво „Григор Прличев“ се одбележа 41 годишницата од постоењето на истото. На средбата присуствуваа повеќе членови како и отец Наум Деспотовски кој повеќе години членува и соработува со Друштвото.
На средбата се прогласија и делата кои беа наградени со Прличева награда од традиционалниот конкурс што се организира за последните 41 година. За конкурсот пристигнаа над 30 дела од сите жанрови. Целта на конкурсот е да ги поттикне љубителите на пишаниот збор да творат и го негуваат македонскиот јазик. Жири комисијата во состав на Силвана Трајковска (претседател), Мери Петковска и Бојана Ристевска-Јанкуловска ја донесе следната одлука:

Песна за возрасни:
1 награда: „Земја страдалница“ од Гордана Димовска
2 награда: „Македонскиот јазик и писменоста“ од Љубица Поповска
3 награда: „Среќа“ од Дијана Пупалевска-Мицалевска
3 награда: „Тодор Проески“ од Наум Пауноски
Песна за деца:
1 награда: „Зимска бајка“ од Љубица Поповска
2 награда: „Кукличка“ од Гопрдана Димовска
3 награда: „Желба“ од Наум Пауноски
Расказ за возрасни:
2 награда:  „Судбина“ од Гордана Димовска
3 награда: „Враќање на воинот“ од Гордана Димовска
Расказ за деца:
2 награда: „Драгиот учител“ од Гордана Димовска
#АвстралијаImage attachment

Во Сиднеј 4-та Гала Вечер:

Минатата сабота, 23-ти март во просториите на Civic Theatre во Хрствил (предградие на Сиднеј) се одржа четвртата традиционална Гала вечер, посветена на театарската уметност при што се доделија престижните награди Александар Македонски. За најдобра актерка прогласена Валентина Апостоловска,а за најдобар актер Никола Апостоловски. Наградите Александар Македонски за театар и театарска уметност ги добија:Наградата за најдобар дебитанти припадна на Ина Милошеска за улогата на Македонка во Последниот Македонец. Најдобрата женска придружна улога и припадна на Гордана Милошевска во улогата на Снежана, а за најдобра машка придружна улога доби Васко Србиновски за улогата на Ристо во истата драма монодрамата Каменот од Роби, а наградата за најдобра машка улога му припадна на Никола Апостоловски за улогата на Филип во ПоследниотМакедонец. Исто Театарот додели и награда за животно дело, а ова награда се додели од членовите на самиот Театар за врвно достигнување во театарската уметност. Ова награда ја доби Јаворка Котевска која во Театарот членува осум години.

Вечерта започна со прикажување на монодрамата Тага за југ од Душан Ристевски,а истата посветена на браќата Димитар и Константин Миладинов. Главната улога ја толкуваше Никола Апостоловски, во придружба на Антонио Нешковски и Стефо Нанцу, а во режија на Стефо Нанцу. Се претстави видео снимка од едукативната програма што ја припреми Театарот за спречување на финансиското насилство на сениорите под име “I am my boss – I can plan my future” од Душан Ристевски во режија на Стефо Нанцу, а улогите ги толкуваа Јаворка Котевска, Татјана Нешковска, Антонио Нешковски и Душан Ристевски.

Промоција на најновото ДВД од драмата Последниот Македонец направи Омер Зекировски, познат македонски режисер и продуцент кој со пофални зборови ја отцени драмската продукција и улогата што ја завзема театарот во Австралија.

Театарот додели награда за уметност и култура под името Александар Македонски, за врвно културно остварување и промовирање на македонската култура и нација во Австралија. За промовирање на македонскиот јазик и култура, посебно преку песната му се додели оваа награда на Симеон Георгиевски-Брич, познат композитор и музичар кој 50 години активно ја промовира културата преку фестивалот за новокомпонирани песни „Преспа фест“ и повеќе радио програми во Сиднеј.
#Австралија
... Види повеќеВиди помалку

Во Сиднеј 4-та Гала Вечер:

Минатата сабота, 23-ти  март во просториите на Civic Theatre во Хрствил (предградие на Сиднеј) се одржа четвртата традиционална Гала вечер,  посветена на театарската уметност при што се доделија престижните награди Александар Македонски. За најдобра актерка прогласена Валентина Апостоловска,а за најдобар актер Никола Апостоловски. Наградите Александар Македонски за театар и театарска уметност ги добија:Наградата за најдобар дебитанти припадна на Ина Милошеска за улогата на Македонка во Последниот Македонец. Најдобрата женска придружна улога и припадна на Гордана Милошевска во улогата на Снежана, а за најдобра машка придружна улога доби Васко Србиновски за  улогата на  Ристо во истата драма монодрамата Каменот од Роби, а наградата за најдобра машка улога му припадна на Никола Апостоловски за улогата на Филип во ПоследниотМакедонец. Исто Театарот додели и награда за животно дело, а ова награда се додели од членовите на самиот Театар за врвно достигнување во театарската уметност. Ова награда ја доби Јаворка Котевска која во Театарот членува осум години. 

Вечерта започна со прикажување на монодрамата Тага за југ од Душан Ристевски,а истата посветена на браќата Димитар и Константин Миладинов. Главната улога ја толкуваше Никола Апостоловски, во придружба на Антонио Нешковски и Стефо Нанцу, а во режија на Стефо Нанцу. Се претстави видео снимка од едукативната програма што ја припреми Театарот за спречување на финансиското насилство на сениорите под име “I am my boss – I can plan my future” од Душан Ристевски во режија на Стефо Нанцу, а улогите ги толкуваа Јаворка Котевска, Татјана Нешковска, Антонио Нешковски и Душан Ристевски. 

Промоција на најновото ДВД од драмата Последниот Македонец направи Омер Зекировски, познат македонски режисер и продуцент кој со пофални зборови ја отцени драмската продукција и улогата што ја завзема театарот во Австралија.

Театарот додели награда за уметност и култура под името Александар Македонски, за врвно културно остварување и промовирање на македонската култура и нација во Австралија. За промовирање на македонскиот јазик и култура, посебно преку песната му се додели оваа награда на Симеон Георгиевски-Брич, познат композитор и музичар кој 50 години активно ја промовира културата преку фестивалот за новокомпонирани песни „Преспа фест“ и повеќе радио програми во Сиднеј.
#АвстралијаImage attachmentImage attachment

 

Коментирај на Facebook

ЧЕСТИТКИ ЗА СИТЕ !!!😀

Во просториите на Агенцијата за иселеништво, директорот Никола Шалваринов имаше средба со Љупчо Ночевски, долгогодишен професор од Ресен. Г-дин Ночевски кој во моментов е во Мелбурн, разговараше со директорот Шалваринов за негoвата работа и повеќе децениското работење во музиката, како и живењето и функционирањето во Мелбурн.
#Австралија
... Види повеќеВиди помалку

Во просториите на Агенцијата за иселеништво, директорот Никола Шалваринов имаше средба со Љупчо Ночевски, долгогодишен професор од Ресен. Г-дин Ночевски кој во моментов е во Мелбурн, разговараше со директорот Шалваринов за негoвата работа и повеќе децениското работење во музиката, како и живењето и функционирањето во Мелбурн. 
#Австралија

 

Коментирај на Facebook

Kazete kako moze da se iselime vo Melburn? Ziveeme i rabotime vo Italija... bracen par +2 god dete. Blagodaram

Види повеќе