ИТАЛИЈА

2008

Според податоците од Статистичкиот Уред на Италија за 2008 година,  во ИТАЛИЈА живеат 78090  иселеници од Македонија.


 

2007

Според податоците од Статистичкиот Уред на Италија за 2007 година,  во ИТАЛИЈА живееле 74162  иселеници од Македонија.


 2001

Податоците за бројот на македонските иселеници се од Министерството за надворешни работи на Република Македонија, добиени преку амбасадата на Република Македонија во Рим. Македонската амбасада во Рим ги има добиено податоците од Министерството за внатрешни работи на Република Италија.

Населението е поделено по окрузи и тоа:

АБРУЗО: 2014 Македонци

БАСИЛИКАТА: 10 Македонци

КАЛАБРИЈА: 56 Македонци

КАМПАНИЈА: 169 Македонци

ЕМИЛИА РОМАЊА: 1 942 Македонци

ФРИУЛИ ВЕНЕЦИЈА ГИУЛИА: 566 Македонци

ЛАЦИО: 3 043 Македонци

ЛИГУРИЈА: 60 Македонци

ЛОМБАРДИЈА: 1 360 Македонци

МАРЧЕ: 3 001 Македонец

МОЛИСЕ: 36 Македонци

ПИЕМОНТЕ: 1 665 Македонци

ПУЛИЈА: 600 Македонци

САРДЕНИЈА: 31 Македонец

СИЦИЛИЈА: 55 Македонци

ТОСКАНА: 1 427 Македонци

ТРЕНТИНО АЛТО АДИЏЕ: 1 677 Македонци

УМБРИЈА: 1 373 Македонци

ВАЛЕ Д’АОСТА: 13 Македонци

ВЕНЕТО: 4 008 Македонци

Податоците се заклучно со датум од 30.04.2001 година.

За подeтaлни информации обратете се на адреса:

WWW.ISTAT.IT или на мејлм адреса dipdiff@istat.it

 


1994

Според извештајот на Заводот за статистика на Република Македонија, заснован на  Пописот извршен во 1994 година од страна на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, во Италија живееле и работеле вкупно 1595 македонски државјани:

Македонци – 257

Албанци – 979

Турци – 113

Роми – 129

Власи – 6

Срби – 8

Друго – 93

За подетални информации обратете се на книга 7 на Заводот за статистика, страна 96 до 106.