Денови на Македонската култура во Трелеборг, ќе се одржат во Parken-kultur och konferenscenter Festlokal во TRELLEBORG на 11 мај 2019 г. од 18.00 - Друштво домаќин: “Пелистер“ - ТРЕЛЕБОРГ
Во програмата ќе настапат артисти, фолклорни и музички групи од македонски друштва во Шведска и гости фолклористи од Македонија, а ќе се одржи и кулинарски натпревар „Вешта жена“.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Денови на Македонската култура во Трелеборг, ќе се одржат во Parken-kultur och konferenscenter Festlokal во TRELLEBORG на 11 мај 2019 г. од 18.00 - Друштво домаќин: “Пелистер“ - ТРЕЛЕБОРГ
Во програмата ќе настапат артисти, фолклорни и музички групи од македонски друштва во Шведска и гости фолклористи од Македонија, а ќе се одржи и кулинарски натпревар „Вешта жена“.
#ЕвропаImage attachment

 

Коментирај на Facebook

Cestitki na igraorcite!!!. Nosijata e mnogu ubava.

Градската библиотека „Анте Ковачиќ“ Ве поканува на промоција на книгата

„Sjecanja i poslije njih“ од Judite Rey Hudecek

Среда, 17.04.2019 во 18:30
Запрешиќ, Плоштад на жртвите од фашизмот во Градската библиотека „Анте Ковачиќ“
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Градската библиотека „Анте Ковачиќ“ Ве поканува на промоција на книгата

„Sjecanja i poslije njih“ од Judite Rey Hudecek

Среда, 17.04.2019 во 18:30 
Запрешиќ, Плоштад на жртвите од фашизмот во Градската библиотека „Анте Ковачиќ“ 
#Европа

НОВО РАКОВДСТВО НА ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ – ВРАЊЕ ЗА ПЕРИОД 2019/2023год.

ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ – ВРАЊЕ на изборното собрание на 01.04.2019 год. го избра новото раководство за период 2019 - 2023 год.во следен состав:

1. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УО НА ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ - ВРАЊЕ
Пецо Ристески

2.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НА ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ - ВРАЊЕ
Др.науки педагогија Соња Величковиќ
3.ЧЛЕНОВИ НА СОБРАНИЕТО:
1.СОЊА ВЕЛИЧКОВИЌ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
2.СТЕФАНКА БАЛАНЕСКОВИЌ – ЗАМЕНИК
3.ПЕЦО РИСТЕСКИ - ЧЛЕН
4.ДОМНИКА ТРАЈКОВИЌ - ЧЛЕН
5.ВИОЛЕТА СТАМНКОВИЌ - ЧЛЕН
6.СТАНКА ПАВЛОВИЌ - ЧЛЕН
7.ТОДЕ БЛАГУНОВСКИ - ЧЛЕН
8.ДАРА КРСТИЌ - ЧЛЕН
9.ОЛГИЦА ЗАФИРОВИЌ - ЧЛЕН
10.РОЗА ЃОРЃЕВИЌ - ЧЛЕН
11.ЈОЗИЦА БРАНКОВИЌ - ЧЛЕН
12.СЛАВИЦА СТОЈМЕНОВИЌ - ЧЛЕН
13.СЛАЂАНА МИЛОШЕВИЌ - ПОЧАСЕН ЧЛЕН
14.ЉИЉАНА САВИЌ - ЧЛЕН
15.БРАНКО ЗАОВ - ЧЛЕН

3.ЧЛЕНОВИ НА УО ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ - ВРАЊЕ:
1.ПЕЦО РИСТЕСКИ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
2.ДОМНИКА ТРАЈКОВИЌ - ЗАМЕНИК
3.СЛАВИЦА СТОЈМЕНОВИЌ - ЧЛЕН
4.СОЊА ВЕЛИЧКОВИЌ - ЧЛЕН
5.ВИОЛЕТА СТАМЕНКОВИЌ - СЕКРЕТАР
6.СОЊА СТАНКОВ - ЧЛЕН
7.ОЛГИЦА ЗАФИРОВИЌ - ЧЛЕН
5..БЛАГАЈНИК ЗОРАН ТРАЈКОВИЌ
НАЗОРНИ ОДБОР:
1.ДАРА КРСТИЌ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
2.СТЕФКА БАЛАНЕСКОВИЌ - ЧЛЕН
3.ТАЊА ИВАНОВИЌ - ЧЛЕН
ОДБОР ЗА МЛАДИ И СПОРТ:
1.СОФИЈА СТОЈМЕНОВИЌ - ЧЛЕН
2.ЈЕЛЕНА СТАМЕНКОВИЌ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
3.ИЛИНА СТЕВАНОВИЌ - ЧЛЕН
-ОДБОР ЗА РОДНА РАМНОПРАВНОСТ:
1.ЕВДОКИЈА СТАНКОВИЌ МИТИЌ - председател
2.ЦВЕТАНКА СТАНИШИЌ - ЧЛЕН
3.МАЈА СТЕФАНОВИЌ - ЧЛЕН
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

НОВО РАКОВДСТВО НА ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ – ВРАЊЕ ЗА ПЕРИОД 2019/2023год.

ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ – ВРАЊЕ на изборното собрание на 01.04.2019 год. го избра новото раководство за период 2019 - 2023 год.во следен состав:

1. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УО НА ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ - ВРАЊЕ 
Пецо Ристески

2.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НА ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ - ВРАЊЕ 
Др.науки педагогија Соња Величковиќ
3.ЧЛЕНОВИ НА СОБРАНИЕТО:
1.СОЊА ВЕЛИЧКОВИЌ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
2.СТЕФАНКА БАЛАНЕСКОВИЌ – ЗАМЕНИК
3.ПЕЦО РИСТЕСКИ - ЧЛЕН
4.ДОМНИКА ТРАЈКОВИЌ - ЧЛЕН
5.ВИОЛЕТА СТАМНКОВИЌ - ЧЛЕН
6.СТАНКА ПАВЛОВИЌ - ЧЛЕН
7.ТОДЕ БЛАГУНОВСКИ - ЧЛЕН
8.ДАРА КРСТИЌ - ЧЛЕН
9.ОЛГИЦА ЗАФИРОВИЌ - ЧЛЕН
10.РОЗА ЃОРЃЕВИЌ - ЧЛЕН
11.ЈОЗИЦА БРАНКОВИЌ - ЧЛЕН
12.СЛАВИЦА СТОЈМЕНОВИЌ - ЧЛЕН
13.СЛАЂАНА МИЛОШЕВИЌ - ПОЧАСЕН ЧЛЕН
14.ЉИЉАНА САВИЌ - ЧЛЕН
15.БРАНКО ЗАОВ - ЧЛЕН

3.ЧЛЕНОВИ НА УО ЗГМНЗ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ПЧИЊСКИ ОКРУГ - ВРАЊЕ:
1.ПЕЦО РИСТЕСКИ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
2.ДОМНИКА ТРАЈКОВИЌ - ЗАМЕНИК
3.СЛАВИЦА СТОЈМЕНОВИЌ - ЧЛЕН
4.СОЊА ВЕЛИЧКОВИЌ - ЧЛЕН
5.ВИОЛЕТА СТАМЕНКОВИЌ - СЕКРЕТАР
6.СОЊА СТАНКОВ - ЧЛЕН
7.ОЛГИЦА ЗАФИРОВИЌ - ЧЛЕН
5..БЛАГАЈНИК ЗОРАН ТРАЈКОВИЌ
НАЗОРНИ ОДБОР:
1.ДАРА КРСТИЌ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
2.СТЕФКА БАЛАНЕСКОВИЌ - ЧЛЕН
3.ТАЊА ИВАНОВИЌ - ЧЛЕН
ОДБОР ЗА МЛАДИ И СПОРТ:
1.СОФИЈА СТОЈМЕНОВИЌ - ЧЛЕН
2.ЈЕЛЕНА СТАМЕНКОВИЌ - ПРЕДСЕДАТЕЛ
3.ИЛИНА СТЕВАНОВИЌ - ЧЛЕН
-ОДБОР ЗА РОДНА РАМНОПРАВНОСТ:
1.ЕВДОКИЈА СТАНКОВИЌ МИТИЌ - председател
2.ЦВЕТАНКА СТАНИШИЌ - ЧЛЕН
3.МАЈА СТЕФАНОВИЌ - ЧЛЕН
#ЕвропаImage attachmentImage attachment

01.04.19 - 10:16

Aгенција за иселеништво

#ЕвропаГОДИШНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА "АМИНТА"

Македонскиот здружение #Аминта го одржа своето годишно изборно собрание на 23 март 2019 година во Виторио Венето . На собранието присуствуваа комплетното досегашно претседателство, членови, и гости од Македонија .

На собранието беа усвоени програмата за работа и буџет за 2019 година, а беше избрано и ново Претседателство со тригодишен мандат. За претседател на АМИНТА повторно е избран Саве Лазороски. Во составот на Претседателството се и Миле Коскоски, и Никола Палоски.

На досегашните: Биљана Колоска и Горан Наумоски им благодариме за досегашната успешна работа во ова наше здружение и неуморно залагање, се разбира ке бидат наши членови понатаму и заедно ке ги продолжиме започнатите проекти на нашата асоциација со почит #Forza #Aminta
... Види повеќеВиди помалку

29.03.19 - 12:30

Aгенција за иселеништво

ДРВО– тематски блок час на предметот Македонски јазик со елементи на националната култура во Основно училиште „Вељко Влаховиќ” во Нови Сад, Србија, на 7-ми март 2019 го реализирале учителка Снежана Алексиќ Станојловиќ, а гостин на часот беше Филип Димкоски, на часот беа прочитани стихови од него. Децата имаа можност да учат за здравата храна и воедно да се грижат за животната средина, преку засадување на дрвја, а со тоа и означување на српско-македонското пријателство.
#Европа"ДРВО" - тематски блок час из предмета Македонски језик са елементима националне културе
Учитељица Снежана Станојловић
и гост из Македоније Филип Димкоски;

Прво смо пожелели заједно да растемо, па смо читали стихове Филипа Димкоског, учили о здравој храни и засадили дрво српско-македонског пријатељства - нашу липу! Затим смо на часу Македонског језика учили свашта нешто о дрвећу...Мало читали песму о липи и причу о бресту, научили неке нове речи на македонском језику...мало се играли, мало откривали, мало истраживали, мало певали "Бор садила мома Евгенија"...научили како изгледа дрво молика и где расте...
А онда оно нааааааајлееееепшееее!!! Отварали смо поклоне и разгледали цртеже које су нам послали пријатељи из другог разреда и њихова учитељица Розита Кареска из Прилепа! То је дааааалееееекоооо у Македонији, за оне који не знају...Пуууноооо смо се обрадовали!!! Захваљујемо им се од срца! Еколошке поруке у вези садње и чувања дрвета смо пажљиво прочитали...
Наравно, да смо и ми њима направили поклоне и написали поруке... и замолили песника Филипа да буде поштар и да им их однесе у Прилеп! ПОЗДРАВ ПРИЛЕПУ ИЗ НОВОГ САДА !!!
Ето, тако се расте...у пријатељству, у заједништву са природом и у друштву наше липе!!!
Ако нам не верујете, дођите и уверите се!
... Види повеќеВиди помалку

25.03.19 - 11:07

Aгенција за иселеништво

#ЕвропаВо чест на почетокот на пролета, по седми пат здружението на жените од градот Ниш, во куќата на старите занаети ја организираа седмата хуманитарна питијада.Како и до сега Македонското здружение ВАРДАР зеде учество и се представи со разно разни слатки и солени ѓаконии месени по старите Македонски рецепти. Сите изложени тепсии со направените преубави ипревкусни производи, а ги имаше преку педесетина, се поклонети на здружението што се грижи за болните од Дауновиот синдром. ... Види повеќеВиди помалку

Заменик директорот на Агенцијата за иселеништво, Осман Шукриу имаше средба со г-дин Ардиан Хоџа, наставник по албански јазик во Хамбург на Германија. На средбата со наставникот се разговараше за неговата работа со децата на иселениците во Хамбург. Заменик директорот Шукриу истакна дека Агенцијата за иселеништво и оваа година ќе ја реализира Летната школа која е наменета за децата на иселениците, Спортскиот камп кој за прв пат оваа година се реализира и е наменет за децата на иселениците како и Форумот на наставници од дијаспората. Агенцијата за иселеништво и во иднина ќе продолжи со поддршката и соработката со сите иселениците и иселенички организации во дијаспората.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Заменик директорот на Агенцијата за иселеништво, Осман Шукриу имаше средба со г-дин Ардиан Хоџа, наставник по албански јазик во Хамбург на Германија. На средбата со наставникот се разговараше за неговата работа со децата на иселениците во Хамбург. Заменик директорот Шукриу истакна дека Агенцијата за иселеништво и оваа година ќе ја реализира Летната школа која е наменета за децата на иселениците, Спортскиот камп кој за прв пат оваа година се реализира и е наменет за децата на иселениците како и Форумот на наставници од дијаспората. Агенцијата за иселеништво и во иднина ќе продолжи со поддршката и соработката со сите иселениците и иселенички организации во дијаспората.
#Европа

Делегацијата на Агенцијата за иселеништво, предводена од директорот Никола Шалваринов имаа работна посета на Македонската православна црква во Загреб.
Делегацијата беше пречекана од Отец Кирко Велински. На средбата се разговараше за активностите на Македонската православна црква во Загреб како и за идната заедничка соработка.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Делегацијата на Агенцијата за иселеништво, предводена од директорот Никола Шалваринов имаа работна посета на Македонската православна црква во Загреб.
Делегацијата беше пречекана од Отец Кирко Велински. На средбата се разговараше за активностите на Македонската православна црква во Загреб како и за идната заедничка соработка. 
#ЕвропаImage attachment

18.03.19 - 11:04

Aгенција за иселеништво

Заедничка посета на меѓународниот саем за туризам Place2Go во Загреб, Хрватска. Делегација од Агенцијата за иселеништво, предводена од директорот Никола Шалваринов, во придружба на претставници од Советот на македонското национално малцинство за Град Загреб, Македонската православна црква во Хрватска, Хрватско македонско друштво, Заедницата на Македонци во Хрватска, Езерки & 7/8 и претставници од македонската амбасада во Хрватска, го посети меѓународниот саем за туризам во Загреб,
каде што оваа година нашата држава е земја партнер.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Заедничка посета на меѓународниот саем за туризам Place2Go во Загреб, Хрватска. Делегација од Агенцијата за иселеништво, предводена од директорот Никола Шалваринов, во придружба на претставници од Советот на македонското национално малцинство за Град Загреб, Македонската православна црква во Хрватска, Хрватско македонско друштво, Заедницата на Македонци во Хрватска, Езерки & 7/8 и претставници од македонската амбасада во Хрватска, го посети меѓународниот саем за туризам во Загреб, 
каде што оваа година нашата држава е земја партнер.
#ЕвропаImage attachmentImage attachment

 

Коментирај на Facebook

Bravo. Pozdrav do organizatorite i direktorot Shalvarinov. Sekogash, sekade i na vistinsko mesto

По потекло од Прилеп, родена во Струга, а своето високо бразование го стекнува во Русија, магистрира во областа на атомска и нуклеарна физика, како првенец на генерација, а во моментов е на докторски студии во Словенија. Интервју со Ивона Василевска, една од соработниците на ИТЕР, светска организација од Франција посветена на искористување на плазмата како нов вид енергија.

Василеска вели дека отсекогаш ја привлекувале природните науки и уште од најмали нозе била премногу љубопитна за природните појави, како нештата настануваат во природата и зошто се случуваат.

1. По потекло сте од Прилеп, а родени сте во Струга, во Струга го завршувате средното училиште „д-р Ибрахим Темо”, на природно-математичката насока, по ова аплицирате на конкурсот на Министерството за образование и наука во соработка со руското министерство за бесплатно студирање во Русија и по добивањето на стипендијата, почнувате да го сонувате својот сон, кој датира уште од периодот на учество на натпреварите за физика во основно училиште. Од каде желбата за изучување на физика и математика, што ве поттикна да одлучите да заминете во странство?

Уште од најмали нозе сум се интересирала за се она што е околу мене, за сите природни појави, како и љубопитноста кон изучување на нешто ново од природата е она клучното за во мене да се развие љубовта спрема физиката. Кога во седмо одделение прв пат се сретнав со физиката сфатив дека тоа е она кое што сакам да учам и да работам. Уште од тогаш знаев што ќе студирам и бев решена дека тој сон ќе го остварам. Можеби тоа е и клучот на успехот да се учи и да се работи она што се сака, без никаков надворешен притисок. Кога започнав да се спремам за натпреварите по физика во средно, забележав дека сите збирки на задачи беа преведени од руски јазик. Започнав да истражувам и заклучив дека физиката во Русија е на такво ниво што би ми дало вистинско знаење. И покрај тоа што науката во Русија не е толку искомерцијализирана за разлика од другите земји, но мене ми претставуваше тоа еден голем предизвик.

2. По изучувањето на рускиот јазик и префрлувањето на Факултетот за природни науки во Русија, се запишавте на насоката на нуклеарна и атомска физика, што ве научи периодот додека студиравте? Како функциониравте во Русија? Дали можеби имавте некој кој ви беше ментор додека студиравте?

Периодот додека студирав во една таква држава па можам да кажам дури и карактерно ме промени. Затоа што си сам, се наоѓаш на илјадници километри од својот дом, се бориш, и постануваш повеќе истраен, упорен и независен. На самиот почеток како и во секоја друга земја секогаш те гледаат како странец. На испити повеќе ме испрашуваа, повеќе бев задолжена, но до некаде и сум сега благодарна на тоа, затоа што научив плус. Потоа веќе ме гледаа како своја. Работев во лабораторијата плазмена физика, бев и претседател на странски студенти, пишував и научни трудови. Трудољубивоста и упорноста на крај се исплати. Менторот Виктор Андреев кој ми помагаше и ме туркаше да одам се понапред и понапред до некаде и тој е заслужен за тоа. Никогаш немаше случки да на пример ме искористи за научни трудови или да си ја присвои туѓата работа како своја. И не само мојот ментор туку воопшто за сите професори кои ми биле, секогаш беа пријателски настроени и го ценеле трудот. И затоа до ден денес сум се уште во контакт и соработуваме. Поради таа топлина, целокупната научна работа, мојата слика према Русија е сосема поинаква. Затоа што не е исто она што се слуша и чита по медиумите, кога се живее, работи е сосема поинаку.

3. По големиот број на успеси кои ги имавте изминатиов период, вие воедно и сте прв странски студент првенец на генерација на државиот факултет во Русија, која е формулата за ваков успех, што ви е движечка сила додека работите и учите?

Како што претходно напоменав го учев она што ми била моја желба и она што сум сакала и во земја каде што ми било сон. Можеби и тоа е тајната на успехот. Но се разбира и упорноста. Најголема грешка е кога родителот одлучува за своето дете што да студира. Или пак да се дипломира или магистрира само поради изговорот да се има диплома. Не е цел дипломата, знаењето што се стекнува е она клучното.

4. Магистриравте на насоката на плазмена физика, а сега веќе го подготвувате вашиот докторски труд во Словенија во делот на нуклеарно инженерство, што за вас значи оваа наука и што сакате во иднина да постигнете?

Плазмената физика како една од поновите насоки во физиката не е целосно истражена. Па затоа и ја избрав оваа насока во мојата магистратура. Како експериментатор уште повеќе возбудливо ми беше да барам нови предизвици. А и како личност што ако сум подолго време на едно место ми станува монотоно, сакам промени, затоа и се решив за Словенија. Во најблиска иднина мојата цел да го докажам она што е комплетно ново во плазмената физика, а е дел од мојот докторат и до ден денес не е истражувано. Се надевам дека ќе биде за скоро време. Мојата работа се состои од симулација и дијагностика на плазмата која ќе се генерира во ИТЕР токaмакот (фузиски реактор). Работам со кинетички и флуидни кодови кои овозможуваат анализа на плазмата, а главната поставена цел е нивно обединување и пронаоѓање на точните гранични услови со кои плазмата нема да влијае на конструкцијата на токамакот. Една неправилна пресметка на тие гранични услови може да доведе и до уништување на токамакот.

5. Соработник сте на ИТЕР, светската организација од Франција која е посветена на искористување на плазмата како енергија, како ви започнува вашиот работен ден и кои се вашите работни задачи?

После моето прво утринско кафе, правам план што е приоритетно да се заврши. Никогаш не започнувам нова работа без да се заврши старата. Доколку е приоритетно да се завршат задачите за проектите што ги имам со ИТЕР нив ги обавувам најпрво, доколку работата од проектот може да почека, работам врз задачите поставени за докторатот. Па на некој начин компензирам едно со друго. Секогаш работам на работа никогаш не ги оставам работните обврски за дома, некогаш останувам подолго дури работниот план за тој ден не го завршам, но дома е место за одмор. Поради заедничките проекти со ИТЕР морам да бидам присутна неколку пати во годината во Франција, или пак се реализираат Скајп состаноци еднаш неделно. Тие проекти бидејќи се интернационални, морам да сум во контакт и со другите научници и физичари од светот.

6. По завршувањето на образованието, кои се вашите идни планови за вашата кариера?

Моите идни планови после завршувањето на докторатот се во зависност од проектите спрема ИТЕР, или би заминала во друга држава за работа па паралелно да продолжам на постдокторски студии или би останала во Словенија на некое време.

7. Кои стекнати искуства би им ги пренеле на сите студенти кои сакаат да студираат во странство, што е потребно за да одат напред во својата кариера?

Би им пренела никогаш да не се откажуваат, колку и да е тешко на самиот почеток сепак треба да бидат истрајни. Трудот кој ќе го вложуваат на крај ќе се исплати. Да зацртаат една цел кон која ќе се стремат. И најглавното и да го студираат она што го сакаат и дали воопшто сакаат.

8. Што ви недостига од родната Струга?

Иако сум иселена од Струга повеќе од 10 години практично и моите родители се преселени во Охрид скоро 5 години, јас не ја исклучувам можноста кога сум во Македонија да не појдам во Струга, таму имам многу пријатели, ми недостига Струга затоа што има посебен дух, таму сум израснала и секогаш ќе ја имам како еден дел од мене, но за жал и многу пријатели се иселени од Струга.

9. По работните обврски и студирањето, како го исполнувате вашето слободно време?

Слободното време во зависност од временските услови или го искористувам за прошетка со своите најблиски или во домашни услови гледајќи добар филм. Најчесто сакам да сум излезена, на тој начин сум релаксирана. Ја сакам природата, па за викенд гледам се повеќе да прошетам до некое езеро или некој парк, во зима одам на скијање, а во лето на море и така ги полнам батериите за работната недела.

10. Кое е вашето главно мото за успех?

Моето мото е: Никогаш не се откажувајте од својата цел.

#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Познатото Balkan duo на нашиот познат музичар, Васко Атанасовски на саксофон и Зоран Мајсторовиќ на гитара, со свои концерти во Словенија, Хрватска и Италија.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Познатото Balkan duo на нашиот познат музичар, Васко Атанасовски на саксофон и Зоран Мајсторовиќ на гитара, со свои концерти во Словенија, Хрватска и Италија. 
#Европа
#Европа

Ќе се отвора лекторат за македонски јазик на Универзитетот во Корча

Амбасадорот на Република Северна Македонија во Тирана Данчо Марковски, по извршени претходни подготовки и координација со ректорот на Универзитетот „Климент Охридски” во Битола, Сашо Коруновски на 04.03.2019 година оствари работна средба со ректорот на државниот Универзитет „Фан Стилиан Ноли“ во Корча, Али Јашари и членови на ректорската управа, при што беа иницирани два конкретни предлози:
– Отворање на Лекторат за македонски јазик
– Заемно организирање на проверка на познавање на македонскиот јазик и издавање на дипломи на заинтересирани студенти и лица.
Ректорот Али Јашари информираше за веќе воспоставената соработка со универзитетите во Република Северна Македонија и идејата за воспоставување на Лекторат ја оцени како мошне добра. Предложи да се преземат неопходните подготовки како би можело да се пристапи кон нејзина реализација. Побара во следните триесетина дена да се организира средба со неговиот хомолог, во Битола или Корча, како би можеле деканите од двата факултета да потпишат меморандум за соработка и утврдат условите и начинот на работа. Јашари се согласи и со предлогот за организирање на проверка и полагање на македонскиот јазик.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Ќе се отвора лекторат за македонски јазик на Универзитетот во Корча

Амбасадорот на Република Северна Македонија во Тирана Данчо Марковски, по извршени претходни подготовки и координација со ректорот на Универзитетот „Климент Охридски” во Битола, Сашо Коруновски на 04.03.2019 година оствари работна средба со ректорот на државниот Универзитет „Фан Стилиан Ноли“ во Корча, Али Јашари и членови на ректорската управа, при што беа иницирани два конкретни предлози:
– Отворање на Лекторат за македонски јазик
– Заемно организирање на проверка на познавање на македонскиот јазик и издавање на дипломи на заинтересирани студенти и лица.
Ректорот Али Јашари информираше за веќе воспоставената соработка со универзитетите во Република Северна Македонија и идејата за воспоставување на Лекторат ја оцени како мошне добра. Предложи да се преземат неопходните подготовки како би можело да се пристапи кон нејзина реализација. Побара во следните триесетина дена да се организира средба со неговиот хомолог, во Битола или Корча, како би можеле деканите од двата факултета да потпишат меморандум за соработка и утврдат условите и начинот на работа. Јашари се согласи и со предлогот за организирање на проверка и полагање на македонскиот јазик.
#Европа

Разговор со Вилма Марковска, креатор на Cherry Cup Skopje. Приказна за тенисот, спортот, љубовта, посветеноста, истрајноста и борбата да на децата им ја задржиме насмевката на лицето во секој момент, да им овозможиме да играат, учат, да се натпреваруваат и напредуваат - посочува Марковска.

1. Која е улогата, целите и причините за постоење на Cherry Cup?

Некаде имам прочитано „Не можеш некому вистински да му го допреш срцето, се додека не му раскажеш вистинска приказна’’. CHERRY CUP SKOPJE е мојата вистинска, единствена приказна. Еден сосема необичен и несекојдневен настан, детски (tennis 10s и 12&U) турнир. Тоа единствена приказна за тенисот, спортот, љубовта, посветеноста, истрајноста и борбата да на децата им ја задржиме насмевката на лицето во секој момент, да им овозможиме да играат, учат, да се натпреваруваат и напредуваат. Да останат деца и да имаат можност да ја споделат сета мудрост што ја носат во себе, неоптеретени од форма, стереотипи и очекувања. Од ден на ден да стануваат се подобри во она што го прават од се срце, она што го прават со огромна љубов и она за што сонуваат. Да бидат играчи, но пред се луѓе од врвна класа, заради себе, заради своите најблиски, заради својот народ, град и земја. Да им овозможиме да бидат горди на себе и светот е високо достигнување и да се радуваат кога сето тоа ќе го споделат со своите најблиски и со светот околу себе.
Единствена приказна е и за Скопје, град кој секогаш знаел да ја цени детската насмевка. Град кој е симбол за издигнување од пепел, симбол за светската солидарност и модерни трендови на живеење. Поставен на реката Вардар, опкружен со прекрасни планини, спој на многу патишта низ историјата, место каде многу народи со векови знаат и учат да живеат заедно, едни со други, едни покрај други. Град со препознатлив воздух и ритам на живеење кој мора да се осети. Едноставно, мојот град. Градот кој го градеа мои родители, градот во кој се родени моите деца и каде и каде се преплетуваат 40 години од мојот живот.

2. Оваа манифестација е Проект на Здружението Цреша Спорт од Скопје, која е основната мисија на ова Здружение?

Cherry Cup Skopje е само „чекор 1“ од се она што го планираме во иднина. Во најава се низа на настани каде преку тениско (спортско) натпреварување, едукација, дружење и забава ќе се овозможи максимално искористување на индивидуалниот капацитет на секое едно дете. Ќе се креира атмосфера и амбиент исполнет со вистински животни вредности и амбиент прилагоден на детската возраст. Со тоа се зголемуваат шансите за успех во спортот, но пред се успех во животот, пред се и единствено како ЧОВЕК.

3. Главната манифестација Cherry Cup се состои во реализација на 4 турнири во детски тенис, во што се состојат овие четири групи?

Организацијата на трите (црвен, портокалов и зелен турнир) од 4 турнири на Cherry Cup Skopje е базирана на светското движење во тениската игра “tennis10s“ (тенис за деца до 10 години, каде се е прилагодено на детската возраст и реквизитите и теренот и форматот на натпреварување) и четвртиот турнир е до 12 години, организиран по веќе дефинираните стандарди на организација на таков тип на турнири. Гарантирани се голем број на мечеви за секој натпреварувач и поединечно и во игра на парови.

4. Во склоп на оваа манифестација ќе се реализираат голем број други придружни активности, кои се неопходни за подигање на спортскиот дух и свест на младите играчи, што да очекуваат младите и нивните родители?

Многу игра, пред се. Многу мечеви, многу нови искуства, многу спортска, фер борба на тениски терен. За да искуството биде најубаво и единствено за сите ќе бидат организирани и пропратни едукативни, забавни и промотивни активности.
Едукативни работилници:
- Едукативна работилица за малите играчи на тема: „Стани денес малку подобар играч од тоа што беше вчера“ и на тема: „Свесноста за менталната состојба во мечот те води кон победа – Леле што ми е ?!?!“,
- Едукативна работилница за родителите на тема: „Разговараме и размислуваме за тенисот на нашите деца заедно“
- Собир на тренерите – меѓународен собир и состанок на тренери
- Еколошка работилница за будење на свеста за значењето на природата и здравиот амбиент за живот и
- Креативна работилница
- Промоција на атрактивните туристички содржини на градот преку:
- Прошетка до Милениумскиот крст (наменета за гостите)
- Организирано разгледување на знаменитостите на градот со посета на старата Скопска чаршија (наменето за гостите)
Забавни активности:
- Свечено отворање и Players party (забава која е стандардна за сите тениски турнири вклучувајќи ги и најголемите)
Промотивните ниски активности, како што се:
- промоција на најпознати локации во градот (планирани три вакви настани) кои што ќе се реализираат во периодот од 8 до 10 мај 2019 година, како најава и увертира за манифестацијата и
- Roll model, тениски шампион и спортист за пример на сите
- одржување прес-конференција

5. Вие сте креатор на оваа идеја и Претседател на Здружението Цреша Спорт, од каде ваквата идеја?

Се ова е резултат на моето 25 годишно професионално тениско искуство и искуство во организација на тениската игра на повеќе нивоа, во различни средини и услови. А пред се резултат на континуирана, посветена и активна работа со децата и нивните родители. Резултат е и на свесноста дека сама не можам, а и не сакам. За таа цел во секоја активност влегуваме тимски со тим на професионалци во својот сегмент на работење со кои заедно се ставаме во функција на основната приказна.

6. Кои влијанија очекувате манифестацијата да ги има во јавниот дискурс?

- Зајакнaта свест за значењето на професионалниот пристап кон децата и детскиот спорт,
- Подигнување на спортското тениско ниво и зголемена самодоверба кај тениските таленти од регионот
- Промоција на македонската култура преку развој на детскиот тенис и спортот воопшто
- Значително подобрување на меѓусебните конекции на сите „наши“ од регионот, но и на нивните врски со Македонија
- усвоени и прифатени нови животни вредности и нова култура на однесување кај идните генерации
- креирана нова атрактивна и престижна спортска содржина во туристичката понуда
- зголемен број посетители во Скопје (Србија, Босна, Бугарија, Косово, Албанија, Грција, Хрватска, Малта и др.)
- Зајакнат имиџ на Скопје и Македонија
- Зголемување на бројот на деца кои ќе започнат да тренираат тенис и/или други спортови
- Зголемена свесност за стратешката важност и бенефитите од заедничките напори на јавниот и бизнис секторот во поддршката на детскиот тенис, но и на останатите детски спортови.

7. Кога ќе ја прочитаме вашата биографија, ќе заклучиме дека сте личност која се залага за промоција на спортот и здравиот живот во нашата земја, воедно години наназад сте посветени за афирмација и поддршка на млади во спортот, од каде желбата и ентузијазмот во работењето?

Па тоа ми е животот. Јас си го живеам тенисот и спортот, се радувам на секоја спортска победа. Постои изрека која многу пати ми е потврдена „Спортска победа, милион долари вредна“. И не би било тоа така да е процесот едноставен, лежерен и удобно. Свесна сум дека не е лесно, ама вреди. Уживам во секој еден момент поминат на тениски терен и уживам кога создавам приказни позитивни за сите. Ме исполнува секоја детска насмевка поттикната од процесот на учење и сознавање. Сочувствувам со малите, а големи борци на терен во нивните фази на созревање и растење низ спорт и се обидувам да им го поддржам нивниот спортски шампионски сон.

8. Кои се вашите идни планови, кои можеме да ги очекуваме од вас како тим?

Како што реков Cherry Cup Skopje е „чекор 1“. Во тек се и следат низа на активности кои оваа година ќе ни ја направат нас, на тимот на Цреша спорт и на сите околу нас единствена и незаборавна, исполнета со многу љубов, енергија, посветеност и желба да ни биде поубаво и подобро. Во тек е редовната програма за детски тенис воспоставена во Белград и во Скопје, организација на камповите во Белград, Скопје и Охрид, организација на детски турнири, учество на други турнири во регионот.... Секој еден ден е исполнет, плановите се направени, акцијата е во тек и се со една основна мисла „Заедно, за децата можеме подобро“

#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Здружението на македонци „Вардар“ Ниш убаво ја започна 2019-тата година, со еден пехар и две златни плакети. Имено, во рамки на хуманитарната манифестација во спремање на „Славски, ситни колачи и торти“ во Ниш, членките на здружението во најубаво светло ја покажаа својата хуманост и хуманоста на здружението „Вардар“ така што припремија 21 врста на ситни колачи, 1 торта и 1 славски колач. Се што беше спремено беше донирано на повеќе хуманитарни установи.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

БЛАГОДАРНИЦА ОД МПЦ ДО СПЛИТСКО-ДАЛМАТИНСКАТА ЖУПАНИЈА

Жупанот Блаженко Бобан и неговиот заменик Лука Брчиќ остварија средба со протоереј-ставрофорот на Македонската православна црква во Хрватска, Кирко Велински. Претставникот на МПЦ и додели Благодарница на Сплитско-далматинската жупанија за сета поддршка што ја добива Македонската заедница во Сплит и пошироката жупанија, а воедно и за материјалната помош за изградба на првата македонска црква во Хрватска Св. Злата Мегленска која што се гради на Кнежај во Загреб.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

БЛАГОДАРНИЦА ОД МПЦ ДО СПЛИТСКО-ДАЛМАТИНСКАТА ЖУПАНИЈА

Жупанот Блаженко Бобан и неговиот заменик Лука Брчиќ остварија средба со протоереј-ставрофорот на Македонската православна црква во Хрватска, Кирко Велински. Претставникот на МПЦ и додели Благодарница на Сплитско-далматинската жупанија за сета поддршка што ја добива Македонската заедница во Сплит и пошироката жупанија, а воедно и за материјалната помош за изградба на првата македонска црква во Хрватска Св. Злата Мегленска  која што се гради на Кнежај во Загреб.
#ЕвропаImage attachment

Во организација на Здружението на Македонците и поборниците на македонската култура во Панчево и Република Србија: Македонски културен центар „Блаже Конески“, на 21 декември, во Градската библиотека во Панчево, одржаа Филолошко-уметничка вечер на тема „Македонскиот јазик, книжевност и култура во образовниот систем на Република Србија и Српскиот јазик, книжевност и култура во образовниот систем на Република Македонија“. Општ заклучок по одржаната трибина е дека во двете држави српскиот односно македонскиот јазик се наоѓаат во криза. Сѐ уште може многу да се направи, ако се работи повеќе. Вакви тематски трибини во организација на Македонскиот културен центар „Блаже Конески“ во Панчево се одржуваат веќе петта година.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Започна како водител на радио емисијата „ИНФОМАК“ на Здружението Гоце Делчев од Врање, а потоа ги продолжи додипломските студии на правните студии при Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје при УКИМ. Интервју со младиот и амбициозен правник Бобан Величковиќ

1. Родени сте во Врање, но по извесен период доаѓате во Скопје, каде што го завршувате вашето високо образование, од каде желбата да се варатите назад?

Па видете, иако сум роден во Врање, морам да признам дека уште од најмала возраст многу често доаѓав во Скопје. Речиси и да немаше викенд, во тоа време распуст, празник или некој друг слободен ден, а јас да не дојдам кај баба ми и дедо ми за да ги поминам слободните денови. Некако го засакав градот, населбата, луѓето, друштвото, генерално околината. Не само што го завршив високото образование, туку го завршив и средното образование тука. Не можам да речам дека и кога одам во Врање не се чувствувам убаво, меѓутоа веројатно доаѓајќи често тука некако ми се изроди таа желба, градот на некој начин ми „влезе под кожа“. Веројатно поаѓајќи од тоа чувство се запишав во едно од средните училиште во скопската населба Карпош. Со тек на време, нормално остварувате разни пријателски врски, се вклопувате во околината, запознавате нови луѓе и го развивате чувството на припадност на определено опкружување. Скопје е главен град, со многу можности и перспективи, сето тоа во корелација со претходно кажаното претпоставувам го дава одговорот на вашето прашање.

2. Дипломиран правник сте, а магистриравте на темата заштитениот сведок во македонското казнено право, што ве натера да ја изберете оваа тема и што ве научи истата додека ја работевте?

Знаете како, во текот на додипломските студии на правните студии при Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје при УКИМ, а согласно научните програми на факултетот, доаѓате во допир со сите гранки на правото, меѓутоа, кога за прв пат го отворив учебникот по кривично право, кривичниот законик, а тоа колку што се сеќавам беше во четвртиот семестар, знаев, дека кривично-правната материја е тоа што ми „лежи“, и се разбра уште тогаш пројавив интерес за подлабоко изучување на оваа правна материја. Консеквентно на тоа, се запишав и на пост-дипломски студии по Кривично право. Желбата за изучување на кривичното право во текот на пост-дипломските студии само се зголеми, во голем дел и благодарејќи на катедрата по кривично право при Факултетот, составена од еминентни професори од оваа област, за мене исклучително почитувани колеги, од кои причини и ја избрав вака поставената тема, меѓу другото и заради тоа што сакав тема која ќе биде поразлична, актуелна, недоволно разработена и која се разбира ќе даде реален општествен придонес и како таква ќе има и соодветна оправданост во нашето општество. Во текот на подготовка на мојата теза, бидејќи ме прашувате што ме научи додека ја работев, морам да признам и воедно да дадам една критика дека низ подготовката дојдов до определени сознанија и заклучоци кои укажуваат на тоа колку во суштина неусогласен, односно не доволно усовршен правен систем за спречување на организираниот криминал и корупција преку употреба на институтот „заштитен сведок“ имаме, како и тоа дека мора како општество да се посветиме и да работиме на подобрување, како на регулативата во овој дел, така и на практичната примена на законските одредби. Во контекст на ова, не можам, а да не го истакнам и фактот дека многу често се случува да имаме навистина добри законски решенија, хармонизирани со меѓународните прописи и регулативи што ја регулираат оваа област, меѓутоа да имаме проблем со фактичка примена на истите, значи имаме „dejure“ добри законски решениа, меѓутоа „defacto” проблем во нивната примена.

3. Како млад и успешен правник, членувате во голем број на организации кои се занимаваат со едуцирање на кадри во оваа бранша, како е да сте член во „Здружение на млади кривичари”, што ве научи ова здружение?

Точно, покрај оној секојдневниот „професионалниот - работниот“ дел од животот, настојувам постојано да ја следам правната проблематика и со еден критички пристап, се разбира, колку што можам да допринесувам кон постојано подобрување на домашната легислатива. Здружението на млади кривичари како еден вид „еснафско“ или професионално здружение, во кое членуваат голем број на професионалци од областа на кривичното право, сегашни и бивши студенти се формира како здружение кое по примерот на некои европски земји, но и земји од соседството, треба да ги поврзува студентите, професорите, но и оние магистранти и дипломци, кои сега веќе се искусни професионалци, секој со своите искуства и знаења стекнати низ теоријата, но и низ практичната примена на правните норми, заедно да соработуваат и се разбира на тој начин да допринесуваат кон подобрување на постојната регулатива и надминување на секојдневните проблеми со кои се соочуваат во нивното работење или студирање. Токму тоа, не само мене, туку сите не учи ова Здружение, дека низ конструктивен дијалог, критичка мисла и анализа,а преку заедничка дружба и соработка може да се дојде до вистинските и квалитетни решенија.

4. Покрај ова здружение воедно сте и член во Здружението Гоце Делчев од Врање, што ве поттикна да бидете дел од него и кои се сегашните ваши обврски кон здружението?

Како што споменав претходно, јас сум роден во Врање. Еден добар дел од најмладите години ги поминав во Р.Србија. Но настрана од тоа, се сеќавам дека тогаш добив покана од страна на Здружението, како личност која одлично, на ниво на мајчин јазик го владее македонскиот јазик, да бидам водител на емисијата „ИНФОМАК“ чија цел беше македонската традиција, култура, обичаи и тоа всушност беше еден од најубавите и меѓу најуспешните проекти кои ги реализира ова Здружение. Бидејќи веќе не сум студент, а како студент започнав да членувам во ова Здружение, сега јас сум тука за останатите пријатели, сегашни студенти и помлади членови на Здружението, како пријател, но и како правник во соработа со Агенцијата за иселеништво, да им пружам максимална поддршка и помош при нивното позиционирање и реализирање како личности во системот на нашата држава.

5. Која е разликата во двете држави, каде се чувствувате дома?

Не знам дали би можел некоја голема разлика да направам помеѓу државите, а притоа соодветно да го задоволам барањето за одговор на ова прашање. Оттука, морам да потенцирам дека многу работи всушност се повеќе слични отколку различни. Тешко е затоа и дипломатски ќе одговорам, дома се чувствувам тука, а таму е како дома.

6. Што е потребно за да еден млад човек биде успешен, кои се вашите чекори при градењето на кариерата?

За еден човек да биде успешен треба многу посветено да работи на себе, како на професионален план така и на социјален. За да се биде успешен треба да се има цел во животот и многу да се вложува во себе и во сопственото надоградување, а тоа пред се’ и над се значи дека човек треба да се образува, да вложува во сопственото образование. Тоа е сржта, коренот на успехот бидејќи, кажано со зборовите на Аристотел: „корените на образованието се горчливи, но плодовите се слатки“. Втората работа е да се има цел во животот, таа да биде реално поставена и остварлива и да се работи активно кон постигнување на таа цел. Можеби понекогаш патот до целта ќе биде потежок, со повеќе кривини и ќе има многу пречки, но се додека посветено сте ориентирани кон постигнување на целта, успехот е повеќе од загарантиран.

7. Што правите во слободното време?

Тоа зависи многу од периодот на годината, така и ми се детерминирани активностите во слободното време. На пример, зимно време навистина уживам во скијањето,особено во овој дел и од причина што чувството на свеж планински воздух пропратено со убаво сончево време е незаменливо. Од друга страна, активно се бавам со спортски активности како теретана, трчање, пливање и уживам во здравата храна. Секако, преку викендите, имам обичај да испијам и по некое кафе со пријателите.

8. Кои се вашите идни планови?

Знаете како, еден мудар човек еднаш ми рече „секогаш во животот имај план, имај повеќе алтернативни планови, но не ги откривај, работи на реализација, но не премногу збори“. Така, што ќе ви одговорам дека имам повеќе планови, на лично и професионално поле, опции кои ги разгледувам и размислувам, но сега за сега ценам дека не би избрзувал и истите би ги задржал за себе.

9. Што им порачувате на сите кои го читаат ова интервју?

Па би им препорачал прво и основно да веруваат и посветено да работат на себе. Да се проектираат каде во животот би сакале и што би сакале да бидат, да зацртаат реална, остварлива и достижна цел и кон неа активно да работат. Само така ќе се оформат во квалитетни и здрави личности, професионалци кои ќе бидат препознаени од општеството, а за се останато – ќе склучиме анекс-договор.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

 

Коментирај на Facebook

Bravo za Boban,se gordeeme na Boban.negovata majka Sonja koja e predsedatel na sobranieto na naseto zdruzenie .

Види повеќе